EU-kommissær: Danmark skal leve op til stramt ammoniakmål

Miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der vil sænke de danske reduktionsmål for ammoniak, møder modstand hos EU-Kommissionen.

Danmark kan ikke få lov til at udlede mere ammoniak i landbruget frem mod 2020 end først planlagt.

Sådan lyder det klare svar fra EU's miljøkommissær, Karmenu Vella, til den nye danske Venstre-minister for miljø og fødevarer Eva Kjer Hansen mandag.

"Det var ikke særligt oplivende. Jeg må sige, at kommissæren var meget afvisende. Han gjorde gældende, at det var den tidligere danske regering, som selv havde meldt tallet ind, og derfor skal vi leve op til det," siger Eva Kjer Hansen til Ritzau.

Den tidligere S-R-SF-regering har lovet at sænke udledningen med 24 procent i 2020.

Selvom det er et mål, som regeringen selv har meldt ind, er det blevet til et bindende EU-mål for Danmark. I gennemsnit skal EU-landene udlede seks procent mindre i 2020.

"Jeg forsøgte at forklare ham, at der var meget usikkerhed forbundet med sådan et måltal, som var en fremskrivning i 2012, og at det ikke kunne undgås, at der kom ændringer undervejs over så mange år," siger Eva Kjer Hansen.

Derudover gjorde hun over for kommissæren gældende, at to tredjedele af luftforureningen kommer fra landene omkring Danmark.

"Hvis vi skal nå de sidste procenttal op til 24 procent i 2020, så ender det med, at det er nogle meget dyre løsninger, der skal til," siger ministeren.

I forhandlingerne har den tidligere S-R-SF-regering forpligtet Danmark til at mindske udledningen af ammoniak fra landbruget med 24 procent i 2020, mens eksempelvis Polen kun har lovet at reducere landbrugets udledning med to procent og Tyskland med fem procent.

Målene er fastsat i den internationale Gøteborg-protokol. EU-Kommissionen har som mål at løfte disse mål op til at blive til EU-lovgivning, hvorefter Danmark kan idømmes bøder, hvis vi overskrider ambitionen.

EU-lovgivningen er dog endnu ikke vedtaget, så i sidste ende er EU-Kommissionen ikke ene om at fastlægge sanktionsmuligheder. Også de øvrige EU-lande samt EU-Parlamentet er med til at vedtage ny EU-lovgivning. EU-Kommissionen kan dog vælge at blokere ny lovgivning, hvis de vil.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.