EU sælger ud af pulverbjerge til spotpris: Skandaløst

EU-Kommissionens nyeste salg af skummetmælkspulver til en pris på 1.100 euro per ton vækker harme hos mælkeproducenter over hele Europa

I slutningen af februar solgte EU-Kommissionen 4.300 tons skummetmælkspulver (SMP) til 1.100 euro per ton, svarende til 8.195 kr.

Det er den absolut laveste pris siden, kommissionen begyndte at sælge ud af de godt 380.000 tons skummetmælkspulver, der blev oparbejdet gennem bl.a. mælkeprisens krise i 2016 og lige nu tårner sig op på et hav af interventionslagre forskellige steder i Europa.

Den seneste lave salgspris vækker harme hos mælkeproducenter over hele Europa og ikke mindst hos Landsforeningen Danske Mælkeproducenter LDM. 

"Heldigvis er det ikke ret meget, der er solgt til denne pris, men det er jo en katastrofe, og det er et katastrofesignal at sende over for markedet", siger Kjartan Poulsen, formand for LDM.

"Hvis man tilbageregner på kostprisen er man under en krone per liter mælk. Det betyder jo også, at vi desværre bare får ret i, at denne mælk aldrig skulle være lagt på lager. Det er virkelig med til at ødelægge prisdannelsen for mælken fremadrettet", siger han.

mælken dumpes

Også hos den internationale mælkeorganisation European Milk Board, vækker den lave salgspris harme.

"Desværre blev pulveret ikke solgt, men direkte dumpet - prisen er skandaløs", lyder det fra Romual Schaber, præsidenten for European Milk Board, i en pressemeddelelse.

”Man får følelsen af, at landbrugskommissæren (Phil Hogan, red.) forsøger at komme af med lagrene uden at tænke på konsekvenserne”, siger Romual Schaber.

yderst farligt at dumpe pulveret

European Milk Board peger på, at salget på 1.100 euro per ton SMP går klart imod organisationens ønske om at reducere interventionslageret uden at gå under markedsværdien. Markedsprisen på pulveret er faldet til 1.370 euro per ton (10.206 kr.)

”At dumpe mælkepulveret på denne måde er yderst farligt med tanke på den nuværende markedssituation og giver endnu vanskeligere vilkår for mælkeproducenterne. Selv minimumsprisen på 2.151 euro per ton (16.000 kr.) per ton, der blev fastlagt i december 2016, går faktisk ikke engang i tråd med den reelle produktionspris”, siger Romual Schaber.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.