Første høst af helsæd: Krone-snitter æder fem hektar vårbyg før tid

Majsen hos bedriften Ny Majgaard på Mors står dårligt, og det fik landmand Klaus Iversen til at snitte og ensilere vårbyg med kløvergræsudlæg.

Klaus Iversens vårbyg skulle efter planen have stået til modenhed, men i weekenden blev byggen med kløvergræsudlæg snittet til grønkorn.

Forklaringen er tilstanden i en helt anden afgrøde, fortæller han.

"Majshøsten tegner ikke til at blive særligt god i år, så for at sikre, at vi har grovfoder nok til vinter, valgte vi at snitte vårbyggen nu", siger Klaus Iversen.

Han driver bedriften Ny Majgaard -  et kvægbrug med 170 hektar land tilknyttet i Erslev på Mors. Det blev snittet vårbyg på fem hektar i weekenden.

Forklaringen er altså majsen, der indtil videre ikke har haft det nemmeste år.

Først kneb det med overhovedet at få frøene i jorden på grund af det våde forår. Efterfølgende har majsen haft svære vækstbetingelser.

For tre dage siden traf Klaus Iversen beslutningen om at snitte vårbyggen.

"Majsen står dårligt. En del af forklaringen er det våde forår, men krager og måger har også taget godt for sig. Vi kan nu se, at vi ikke skal regne med topudbytte", siger han og fortsætter:

"Det giver naturligvis ikke så meget udbytte pr. hektar som majsen, men det var for at sikre grovfoder nok. Det er jo ikke til at sige, hvordan sommeren bliver for majsen, og vi er nødt til at gardere os", siger han.

Klaus Iversen satser nu på, at han med sin tidlige sadlen om kan hente to slæt med græs mere i løbet af sommeren fra marken.

Det er den lokale maskinstations tre år gamle snitter fra Krone, der åd sig igennem de fem hektarer.

Med det indsendte billede deltager Klaus Iversen i konkurrencen 'Skyd Høsten bedst'.

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Få gode råd til en sikker høst og deltag i vores høstquiz her. Så er du med i lodtrækningen om en DJI Mavic Air 2 Drone til en værdi af 7.990 kroner.

Faktaboks

SKYD HØSTEN 2021 - SÅDAN GØR DU

Skyd Høsten Bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

  • 1. præmien er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.
  • Ugevindere får tilsendt en stor Skyd høsten-lagkage, værdi 700 kr.
  • Ugevindere trækkes fra uge 28.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om en Sonos Move bluetooth-højtaler til en værdi af ca. 3.000 kr.
  • Blandt alle indsendte billeder trækkes der lod om 5 x 1 årsabonnement på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.567,50 kr.

Skyd Høsten Først:

Skyd en af de 13 afgrøder først og vind et SuperGavekort til GoGift på 800 kr.

Årets 13 afgrøder: Vinterbyg, vinterraps, triticale, vårbyg, vinterhvede, rug, havre, alm. rajgræs, rødsvingel, engrapgræs, hvidkløver, spinat til frø og hestebønner. 

Skyd Bedste Video:

Skyd bedste høstvideo og vind en Apple iPhone 12 Pro 128GB til værdi af ca. 8.900 kr.   

Videoen må maks. være 6 minutter lang og må ikke indeholde musik, du ikke har rettigheder til.

Sådan deltager du:

Betingelser for at deltage:

I alle konkurrencer er det en betingelse for at vinde, at ejer, forpagter, driftsleder eller maskinfører på det høstede areal er villig til at fortælle mere om høsten.

Alle indsendte billeder, videoer og kommentarer skal være fra 2021.

Udvalgte billeder og videoer bliver vist på landbrugsavisen.dk, og de bedste fotos bliver trykt i LandbrugsAvisen.

Alle præmier udloddes af LandbrugsAvisen i samarbejde med Gjensidige.

Alle, også ikke-landmænd, kan deltage i konkurrencen dog ikke medarbejdere ved LandbrugsMedierne og Gjensidige. LandbrugsAvisen forbeholder sig ret til at anvende indsendte billeder og tekst vederlagsfrit i LandbrugsMediernes trykte og elektroniske medier. Fotos og tekster må ikke fremstå stødende, indeholde klare reklamebudskaber eller krænke ophavsrettigheder. De fulde konkurrencebetingelser kan læses på hjemmesiden. 

 

Emneord Skyd høsten 2021, Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.