Fakta: Sådan gør stalddørspakken salget nemmere

De nye regler i stalddørspakken giver landmanden mulighed for at sælge spiseklar høns, kaniner og vildt til den endelige forbruger.

Stalddørspakken giver lokale producenters bedre vilkår for direkte salg. Fjerkræ og kaniner skal kunne sælges til forbrugeren fra stalddøren uden indvolde. Det er formålet med pakken, skriver Miljø- og fødevareministeriets i en pressemeddelelse. De nye regler omhandler blandt andet følgende.

  • Hidtil har slagtet fjerkræ skullet sælges med indvolde – med udkastet til nye regler må landmanden fjerne indvoldene, når han har en virksomhed svarende til en slagterforretning. Antallet er uændret 500 stykker fjerkræ om året. Fjerkræet må sælges til endelige forbrugere og lokale detailvirksomheder (butikker, restauranter), dvs. inden for 50 km.
  • Hidtil har slagtede kaniner skullet sælges med indvolde – med udkastet må landmanden fjerne indvoldene, når han har en virksomhed svarende til en slagterforretning. Antallet er uændret 500 kaniner om året. Kaninerne må sælges til endelige forbrugere og lokale detailvirksomheder (butikker, restauranter), dvs. inden for 50 km.
  • Hidtil har landmænd måttet sælge op til ca. 50.000 æg ved stalddøren om året – dvs. kun salg til endelige forbrugere. Antallet øges til 100.000 æg om året, fordi det svarer til ekstensiv produktion fra højst 500 høns. Landmanden må sælge de 100.000 æg ved stalddøren, fra sin gårdbutik eller en restaurant på sin bedrift, eller fra sin bod på det lokale marked. Hvis landmanden ønsker at sælge æg til andre butikker, restauranter, skal han oprette et ægpakkeri med begrænset omsætning, som kun må modtage æg fra landmandens egen bedrift, højst 100.000 æg om året, og som kun må sælge til lokale detailvirksomheder, dvs. inden for 50 km.
  • For jægere sker en indskrænkning, idet jægere hidtil har måttet afsætte til butikker og restauranter i hele landet. For at være i overensstemmelse med de fælles EU-hygiejneregler begrænser forslaget det til afsætning i lokalområdet, dvs. inden for 50 km, regnet fra jagtstedet eller fra jægerens bopæl. Hvis jægeren ønsker at udtage indvolde fra småvildt (fugle, harer), skal han oprette en virksomhed svarende til en slagterforretning.
  • Mælkeproducenter må fortsat afsætte op til 70 liter rå mælk om ugen ved stalddørssalg. Mælkeproducenter må fortsat afsætte rå mælk til detail- og engrosvirksomheder uden begrænsning.

​Der er pr. 27. januar 2016 registreret 861 primærproducenter med stalddørssalg, dvs. salg direkte til endelige forbrugere. Dette omfatter salg af slagtet fjerkræ eller kaniner, vildt, æg, mælk, fisk og honning.

Af de 861 primærproducenter er der 213 ægproducenter med højst 500 æglæggende høns, og seks ægproducenter med over 500 høns, som udelukkende afsætter æg ved stalddørssalg (altså ikke afsætter til ægpakkeri). Herudover kan der være andre ægproducenter, som har stalddørssalg af æg, men som også afsætter til pakkeri. 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.