Far og søn med 210 årskøer vinder svensk græsmatch
"Årets Vallmästare" er kåret i Sverige, og prisen gik til en økologisk malkekvægsbesætning.

"Økonomien er tydeligvis i fokus på bedriften. Målet er at grovfoderet skal være af jævn og høj kvalitet for at optimere foderomkostningerne pr. kg mælk, og det er lykkedes gennem en længere årrække."

Sådan lyder den korte version af dommerjuryens motivering for at kåre far og søn, Per og Tore Larsson, til vinderne af den svenske udgave af græsmatchen, "Årets Vallmästare". Det skriver den svenske netavis jordbruksakutellt.se.

Per og Tore Larsson driver sammen en økologisk malkekvægsbesætning på gården Kårtorp i Tibro, Sverige, med 210 årskøer.

De to vinder først og fremmest prisen på grund af deres langsigtede og klare fokus på økonomien.

Under den seneste mælkekrise i 2012 udarbejdede Per og Tore Larsson således en langsigtet plan, som indebar en investering på knap 1,5 mio. svenske kr. På trods af hårde tider besluttede de, at indsatte yderligere 40 malkekøer og supplerede desuden produktionen med en ekstra malkerobot.  

Investeringen har været altafgørende for gårdens fremtid. Produktionen steg nemlig i årene 2013-2015 med en halv mio. kg mælk til levering på mejeriet.

”Det har taget tre år at forberede sig på den situation, som vi er i nu. Det er perspektivet, som du skal have med hele tiden”, forklarer Per Larsson.

Klar strategi for foder

Juryen bag ”Årets Vallmästere” var særligt imponerede over Per og Tore Larssons succesfulde foderstrategi.

Med en tydelig målsætning for foderplanlægning er det lykkes Kårtorp at minimere foderomkostningerne ved selv at producere store mængder af højkvalitetsfoder.

Ifølge Jordbruksaktuellt har Per og Tore Larssons opnået succes med foderstrategien ved hjælp af løbende opfølgning og evaluering af deres markbrug og desuden en detaljeret foderplan.  

Tre gange om året mødes Per og Tore Larsson med et gårdråd bestående af kolleger, fagfolk og rådgivere, for at gennemgå præstation og prognoser.

Desuden sluttede gården sig til konceptet Lean Landbrug i 2012, og det har effektiviseret kommunikationen mellem medarbejderne og desuden reduceret antallet af funktionsfejl i staldene, forklarer Per Larsson. 

”Jeg regner ikke med andre end mig selv”

Per Larsson er overbevist om, at det er nødvendigt, at man selv løbende udvikler og nytænker sin bedrift – også selvom mælkepriserne falder.  

”Jeg tror på, at hele problemet er, at vi glemmer at tale om, hvordan man styrker og udvikler mælkeproduktionen på bedriftsniveau, eftersom vi hele tiden taler om, hvad politikerne skal gøre", forklarer han.

Prisen "Årets Vallmästere" blev grundlagt i 2003 for at gøre opmærksom på og belønne dygtige landmænd. risen uddeles af tidsskriftet Husdyr och Nötkött, Vallföreningen, Gård & Djurhälsa, Sveriges landbrugsuniversitet og husdyrsforeninger.

Faktaboks

Kårtorps gård

  • Producerer økologisk mælk til Arla
  • 10.00 EKM pr. årsko
  • Omsætning 9 mio. svenske kr.
  • 100 hektar planteavl
  • 30 hektar græsmarker

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.