Fasefodring af goldkøer giver voldsomt bedre resultater efter kælvning
Rationen til perioden lige op til kælvning kan færdigblandes i en balle til en lang periode, så man ikke skal stå og lave små portioner.

Goldkøer skal have en meget anderledes ration, hvis man skal have succes både med goldning og kælvning. Behovet i starten af goldningen (far off-perioden) er dog helt anderledes end lige op til kælvning (close up-perioden). Ved at styre det nøjere, men på en praktisk måde, kan man få langt mere succesrige kælvninger, undgå mælkefeber og stofskiftesygdomme hos køerne. Løsningen er fasefodring, påpeger chefkonsulent Niels Bastian Kristensen, Seges, der tager emnet op på kvægkongressen til februar.

”Det forventer vi os voldsomt meget af. Det slår hårdt, når man rammer ved siden af med foderet til goldkøer. Det koster køer, produktion og behandlinger”, siger han.

Udfordringen er at lave et system, der er nemt at følge, og som er godt hver gang. I dag arbejder mange mere håndholdt med det og håndtildeler måske lidt ekstra op til kælvning.

”Vi har kæmpet med at lave systemet så robust, at det virker hver gang. Det er ikke mange år at besætninger har haft en decideret goldration”, siger han.

Problemet er ofte, at køerne får for meget foder i begyndelsen af goldperioden og for lidt i slutningen. Man starter med at give for meget og slutter med at give for lidt, og så opstår problemerne.

I de første cirka fem uger af goldperioden skal de ikke have mere, end at kalven trives.

I close up perioden skal koen have et højere energi-niveau og rationen skal være afstemt efter de særlige ernæringsmæssige behov op til kælvning.

”Det giver en bedre start på laktationen, bedre råmælk, færre problemer”, siger Niels Bastian Kristensen.

Fidusen er at designe to foderrationer – en til far-off-perioden og en til close up-perioden. De skal sammensættes med vitaminer, mineraler og ensilage og syre-base sammensætning (CAB), så de passer. I far off-perioden passer det ofte med kvierationen tilsat ekstra halm. I close up-perioden skal der noget helt andet til.

Goldko ensilage er et forsøg på at løse problemet med mange små blandinger. Det smarte er, at foderet laves i store portioner, der pakkes i baller, der kan tages frem efter behov. På den måde bliver det let altid at have den rigtige ration klar, fordi man ikke skal stå og blande små portioner  til Close-UP goldkøerne.

”Når man anvender golde ensilage i baller, har man en løsning der kan anvendes bredt, det er ligegyldigt om man har få eller mange køer. Åbnes baller med goldko ensilage forsigtigt kan der fodres længe med den samme balle.”, siger han.

 

Faktaboks

På kvægkongressen kan du høre nærmere om fasefodring af goldkøerne og praktiske løsninger til implementering af fodringsprincippet.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.