Fedtsyrer afslører ubalance i vommen

Kendskab til mængden af de novo fedtsyrer i mælken giver et konkret indblik i vommens arbejde.

Danske mælkeproducenter og rådgivere har fået endnu et værktøj til at optimere fodringen med.

Det drejer sig om målingerne af de novo fedtsyrer, som RYK har gjort til en standard for ydelseskontrollen.

Syntesen af de novo fedtsyrer sker i yveret, hvor acetat og butyrat omdannes til kort- og mellemkædede fedtsyrer. Da acetat og butyrat dannes ved mikroorganismernes forgæring af kulhydrater i vommen, fortæller målingerne af de novo fedtsyrer noget om, hvor godt vommen fungerer.

»Normalt er man nødt til at tage en prøve af vomvæsken for at måle sundheden, og det kan være ret smertefuldt for koen. Så det er ret banebrydende, at vi nu kan få den viden via mælkeprøverne,« sagde Isabella Hansen, konsulent hos RYK, til et møde i regi af projektet SOBcows, som har katalyseret processen for, at målingerne idag er standard i ydelseskontrollen.

Foderfedt virker negativt

Foderrationens sammensætning spiller en afgørende rolle for syntesen af de novo fedtsyrer.

Eksempelvis vil en foderration med et højt indhold af fordøjeligt NDF give en øget produktion af acetat og dermed flere de novo fedtsyrer. Omvendt vil fodring med friskt græs, raps samt tilsætning af foderfedt mindske de novo fedtsyntesen. Sidstnævnte sker fordi optagelsen af de langkædede fedtsyrer til yveret hæmmer de novo fedtsyntesen.

Læs mere om emnet i Magasinet Kvæg Special, som udkommer i næste uge.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.