Fem gode råd: Sådan høster du kernemajs og øger selvforsyningen
Høst af kernemajs er nært forestående. Fodermidlet er ideelt til at øge selvforsyningen, hvis der er store lagre af græs og majs.

Bugner lagrene af græs- og majsensilage og er der stadig majs at høste på marken, kan høst som kernemajs være en oplagt metode i år.

Det skriver Sagros kvægrådgiver Bjoerg Nöel Andersen i et nyhedsbrev om grovfoder.

Majsen er klar til høst som kernemajs, når den sorte plet er synlig ved kernernes tilhæftningssted og majsen har en vandprocent på 35 til 40 procent. Det forventes ved tre-fire uger efter høst af majshelsæd. Ved et vandindhold på 35-40 procent opnås et højt udbytte og en god ensilering.

Her følger Bjørg Nöel Andersens fem råd til høst og ensilering af kernemajs:

  • Høst ved et vandindhold på 35 til 40 procent.
  • Skal kernemajsen lagres i stak, plansilo eller silopose er det vigtigt at tilsætte ensileringsmiddel i form at et produkt med heterofermentative mælkesyrebakterier eller evt. propionsyre.
  • Ved ensilering i stak eller plansilo skal de crimpede eller formalede kerner lægges ind i tynde lag, som køres omhyggeligt sammen. Stakken må ikke være højere, end at der under opfodring i sommerperioden er en fremdrift i stakken på minimum 10 - 20 cm pr. dag. Generelt må det betragtes som en nødløsning at lægge kernemajs i markstak, da risikoen for betydelige tab er alt for stor.
  • Pakkes kernemajsen i en silopose skal anvisningerne for forstrækning af posen under fyldning følges, så der sker en optimal komprimering og dermed mindsket eksponering til ilt.
  • Er vandindholdet under 35 procent i den høstede kernemajs, anbefales opbevaring i en gastæt silo.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.