Fem parametre er afgørende for at sikre gode klove

I arbejdet for bedre klovsundhed er det vigtigt at have viden, være systematisk, registrere, følge op og udarbejde en handlingsplan, mener dyrlæge.

God klovsundhed er vigtigt for at have en velfungerende kvægproduktion. Derfor er det vigtigt at kende besætningens klovsundhed og forebygge klovlidelser samt sikre en hurtig og effektiv klovbehandling, hvis klovlidelserne alligevel opstår. Det skriver dyrlæge Peter Raundal, Seges Husdyrinnovation, på landbrugsinfo.dk

Han peger på fem punkter som værende afgørende for at sikre god klovsundhed i besætningen.

De fem vigtige

Først og fremmest skal man have eller opnå viden om de enkelte klovlidelser, så man ved, hvorfor og hvordan de opstår samt hvilke symptomer de giver. Man skal også vide, hvordan de udvikler sig, behandles og forebygges.

Dernæst er det afgørende at være systematisk, så man eksempelvis på daglig basis observerer klovene og halthedsvurderer køerne. Selv med gode og forebyggende tiltag vil en ko af og til kunne få en klovlidelse.

Få at have overblik over klovsundheden er det vigtigt at registrere alle klovlidelser i besætningen hos både køer og kvier. Registrering bør foretages ved alle klovbeskæringer og klovbehandlinger. Data kan overføres til DMS, så man kan holde styr på klovbeskæringen.

Følg op på klovsundheden i besætningen ved at se på andelen af halte køer og kvier eller se på forekomsten af klovlidelser. Man kan også følge op på om de aftalte tiltag udføres. I DMS er der muligheder for at følge klovsundheden baseret på klovregistreringer.

Det femte tiltag rettet mod bedre klovsundhed er at sætte mål og lave en handlingsplan. Sæt først mål og vær bevidst om, at målene skal være målbare og realistiske. Ifølge Peter Raundal bør man aldrig acceptere mere end ti procent digital dermatitis, to procent bylder/sår i den hvide linje og to procent svære sålesår.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.