Fire gode råd til at disponere foder til kvæget
Tørken giver mange steder mangel på græs og halm. Her er en plan for, hvad du kan gøre.

Af Bruno L. Due, kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg

Nogle vandede, andre lod 2. slæt tørre væk og håbede på regn til 3. og 4. slæt. Nu viser vejrudsigten dog, at 3. slæt kan få samme skæbne.

Problemet med vandmangel vil også kun blive endnu større, da mange vil begynde at prioritere at vande majsen, der snart kommer i blomst. Derfor vil der i år, med stor sandsynlighed, blive mangel på godt græs til de malkende køer.

Samtidig bliver der også meldt om, frygt for mangel på halm og priserne er allerede steget, til et niveau som kun planteavlerne er glade for.

1. Gør beholdningerne op og læg en plan

Der er i år god grund til at gennemgå sine foderbeholdninger, begynde at disponere til vinterens fodring og måske begynde at overveje nogle alternativer for at spare penge.

Når beholdningerne er gjort op og man har estimeret, hvor meget grovfoder, der vil blive produceret resten af året, kan man gå i gang med at lægge en plan.

Det er vigtigt her, at man ikke kun kigger på mængden, men også kvaliteterne af det foder man har liggende, da det vil komme til at koste ydelse, hvis vi kun har tungt fordøjeligt græs på lager.

2. Mangler du grovfoder?

Hvis der mangles grovfoder, er det allerede nu at man skal ud og søge.

Der findes beholdninger rundt omkring, som er til salg, men det kunne godt tænkes, at mange af dem er solgt om nogle måneder, og derfor er det vigtigt at komme tidligt ud.

Alternativt kan man også høste noget helsæd og opfodre dette løbende for at strække de partier, man har af god kvalitet.

3. Overvej roepiller, korn er dyrt

Majshøsten kan i år blive rigtig god og med rigtig høj stivelse.

Dette kan dog give mig en bekymring, hvis dette skal fodres op sammen med en lille mængde græs, som er lidt for tungtfordøjeligt, og specielt hvis der fodres med korn som tilskud. Det vil nemlig give en ration med højt stivelsesindhold, og det NDF, der er i rationen, vil have en lav fordøjelighed.

Derfor skal man overveje, om man skal disponere roepiller på den kommende kampagne for at få et tilskud af NDF i stedet for stivelse i rationen. Samtidig er korn steget meget i pris, og er over 140 kr., mens roepiller kan købes til under 130 kr. fra oktober, i skrivende stund.

4. Alternativer til halm

Halm kan også blive en mangelvare, eller en meget dyr vare. Derfor skal man også overveje, hvad man kan finde af alternativer.

Til kvierne og goldkøerne vil man kunne erstatte halmen med rajgræs, som normalt er væsentlig billigere end almindelig halm. 

Så kom ud og kig på jeres lager og marker og tag stilling til, hvad der skal fodres med den kommende vinter.
 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.