Firma: Additiv med hør mindsker koens metanproduktion

På Søndergård reducerer mælkeproducent Harald Olsen køernes metanudledning med hørproduktet Easylin.

Hver måned tikker en ny rapport fra mælkinfo ind i Harald Olsens indbakke på Søndergård ved Ådum. Ud fra en mælkeprøve taget fra tankbilen giver rapporten den vestjyske landmand et komplet billede af køernes sundhed og ydeevne – og ikke mindst metanudledning.

Det skriver Nordan AgriCore, der markedsfører Easylin og mælkinfo, i en pressemeddelelse.

- På Søndergård er vi tre mand til 230 køer og 230 hektar, så alle arbejdsgange skal så vidt muligt være nemme og overskuelige, og det er det at bruge mælkinfo, siger Harald Olesen.

Han har valgt at starte op med mælkinfo for at kunne følge køernes generelle tilstand og ydelse og for at få en månedlig metanberegning og vise, at vi gør noget for at nedbringe vores metanudledning.

- Som det ser ud nu, kommer vi i fremtiden til at skulle dokumentere metanudledning over for Arla og i forbindelse med en eventuel CO2-afgift, og der er det jo rigtig rart at være på forkant og vise, at vi allerede nu foretager beregninger og arbejder på reducering af klimaaftrykket, siger han.

Foderadditiv af hørfrø

Et af de tiltag, Harald Olsen har gjort for at forbedre køernes sundhed og reducere bedriftens klimaaftryk, er at inkludere foderadditivet Easylin fra Nordan AgriCore, i foderplanen. Easylin er baseret på ekstruderet hørfrø, og indeholder en stor del af sunde omega-3-fedtsyrer – og så har det ifølge producenten dokumenteret reducerende effekt på metanudledningen.

- Andre midler til at reducere metandannelsen er ofte kunstigt fremstillet, og der er det i min optik bedre at anvende naturlige midler, hvor det er muligt. Vi kan jo også sænke metandannelsen ved at tilsætte fedt, men det giver ikke på samme måde sunde køer. Vi har ikke brugt fedt, siden vi startede op på Easylin, for med Easylin får vi både fedt og protein – og så er det også økonomisk fornuftigt, lyder det fra Harald Olesen.

Anbefalet af kvægrådgiveren

Det er rådgivningsdirektør i vestjysk, Ida Ringgaard, der for tre år siden anbefalede Harald Olesen at inkludere Easylin i foderplanen.

- En af årsagerne til, at Easylin vinder indpas, er, at vi i vestjysk har øget fokus på stor grovfoderoptagelse. Easylin er et høj-koncentreret produkt med gode næringsstoffer, som giver mulighed for at anvende større mængder af grovfoder, og hos Harald Olesen er selvforsyningsgraden et væsentligt element, da han har et forholdsvist stort jordtilliggende og ønsker at producere så meget som muligt selv, siger Ida Ringgaard og tilføjer:

- Dertil kommer de mange gavnlige effekter af omega-3-fedtsyrerne, blandt andet i forhold til fertilitet, sundhed og reducering af risikoen for inflammation.

Forsøg

Hos Seges Innovation lyder det fra Nicolaj Ingemann Nielsen, at der er forsøg som finder en reduktion i metan ved fodring med extruderet hørfrø. Der er også forsøg, som ikke finder en reduktion. Nogle forsøg finder også reduktion i metan ved fodring med hørfrø, men samtidig også reduktion i foderoptagelse og mælkeydelse

- Fedtet fra hørfrø skal teoretisk set give en reduktion af metan, men det afhænger selvfølgelig også af dosis, siger han.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.