Flere danske spædkalve sendes til opfedning i udlandet

2.343 flere spædkalve er sendt sydpå til opfedning i årets første otte måneder. Økonomien balancerer på nulpunktet, beklager formand.

Stik imod erhvervets egen intention stiger eksporten af spædkalve.

I årets første otte måneder er 11,5 procent flere kalve sendt til opfedning udenfor landets grænser, viser en ny opgørelse fra L&F.

Omregnet til antal kalvehoveder, svarer stigningen til 2.343 stk., og stigningen ærgrer Lasse Olsen, formand for Danske Slagtekalveproducenter.

»Det er hamrende ærgerligt, at vi ikke kan holde kalvene herhjemme og beholde pengene i dansk landbrug«, siger han.

Lasse Olsen peger på noteringerne - både for spædkalve og slagtedyr - som udslagsgivende for, at danske kalveproducenter ikke selv opfeder kalvene.

»I min optik skulle noteringen for en spædkalv sættes 100 kroner ned, og noteringen på kalvekødet mindst to kroner op. I landene omkring os er noteringen på kalvekød højere, men det kan tilsyneladende ikke lade sig gøre i Danmark. Som sektor er vi presset af, at flere kvægbrugere slagter dyr som følge af tørken. Her må kalvekødet desværre holde for med en lavere notering«, lyder Lasse Olsens vurdering.

Sætter færre kalve ind

Oveni i de pressede noteringer kommer stigende foderpriser, som i følge Lasse Olsen gør produktionen af en dansk slagtekalv til en nul-forretning.

»Den ringe kornhøst gør også, at likviditeten er presset hos producenterne. Jeg har talt med flere medlemmer, som indsætter færre kalve nu. Når det ikke giver overskud er der ingen grund til at sætte flere kalve ind end højst nødvendigt«, mener han.

Lasse Olsen feder selv 1.200 kalve op til Dansk Kalv på sin bedrift ved Store Heddinge. For ham vil en sænkning af kalvenoteringen med 100 kroner pr. spædkalv beløbe sig til 120.000 kroner om året. En forøgelse af slagtenoteringen på to kroner pr. kg vil til sammenligning give 500.000 kroner ekstra årligt.

»Det er det, som skal til for at gøre kalveproduktionen rentabel«, mener Lasse Olsen, som også frygter udløberne af, at et brancheforbud mod aflivning af spædkalve herunder jerseytyrekalve nærme sig.

»Jeg ved ikke, hvem der skal opfede de kalve. Hvis ikke slagterierne baner vej for nye afsætningsmuligheder, svømmer markedet over med spædkalve«, vurderer Lasse Olsen.

Eksporttal

  • Januar-august 2018: 22.353 stk.
  • Januar-august 2017: 20.353 stk.
  • 2017 som helhed: 30.080 stk.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.