Flere end 5.000 tyske mælkeproducenter må give op

Mælkekrisen lukker 5.000 tyske mælkeproduktioner inden årsskiftet. Værst vil det gå i Slesvig-Holsten.

Tyskland sejler bogstavelig talt i mælk. Den russiske boycot af den tyske ost, har væltet en flod af mælk ud på det tyske marked, hvor kun 17 procent af den producerede mælk ender som drikkemælk på de tyske køkkenborde.

Overforsyningen af mælk har presset mælkeprisen helt i knæ, og den tyske landboorganisation Deutscher Bauerverband vurderer overfor LandbrugsAvisen, at 5.000 tyske mælkeproducenter må stoppe produktionen inden årsskiftet. Til sammenligning lukkede 3.200 producenter mælkeproduktionen ned i 2015.

Det største frafald vil formentlig ske i Slesvig-Holsten, hvor lokale skattemyndigheder frygter, at mellem 10 og 20 procent af de 4.000 mælkeproducenter må stoppe i 2016. Skattemyndighederne frygter især, at lukninger kan betyde øget arbejdsløshed og færre skattekroner.

Også i delstaten Sachsen-Anhalt vil krisen få store konsekvenser. Her frygter producentforeningen European Milk Board, at hver tiende mælkeproducent må lukke.

Fra 18 til 33 eurocent

Mælkepriserne er generelt lavest i det nordlige og østlige Tyskland. Her får producenterne helt ned til 18 eurocent pr. kg mælk, viser en opgørelse fra producentforeningen BDM.

I det sydlige Tyskland er der lang tradition for forædling af mælk til egns-oste, og det er formentlig årsagen til, at mælken her kan koste op til 33 eurocent pr. kg. De sydtyske mælkeproducenter ernærer sig desuden også ved turisme og B&B.

Læs mere om den kritiske situation i Tyskland i LandbrugsAvisen, som udkommer fredag den 10. juni.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.