Fluer og Pink Eye er en dårlig cocktail
Så snart der observeres tåreflod hos dyret, skal du i samarbejde med dyrlægen tjekke om det er Pink Eye, dels for at få afklaret om bakterien er den type, der kan vaccineres imod, men også for at igangsætte en tidlig behandling med antibiotika.

Af Aase Holmgaard, Økologikonsulent Syddansk Kvæg

Fluerne er kommet, og det kan betyde problemer med Pink Eye hos både dyr på græs og stald. Problemet ses efterhånden hele året, men med stigende antal fluer bliver problemet større både for dyr på græs og på stald.

Dyr, der ikke behandles, bliver blinde, og er ikke længere egnet som produktionsdyr. Pga. en hurtig smittespredning i en dyreflok, kan det at få smitten ind på ejendommen blive økonomisk dyr pga. behandlingsomkostninger, evt. vaccination, lavere produktion pga. lavere foderoptagelse, tab af produktionsdyr og tilbageholdelse af mælken i en periode, hvis det er de malkende køer, der bliver angrebet.

Hvordan opstår problemet?

Bakterien der forårsager Pink Eye flyttes med fluerne, og når først enkelte dyr i en flok/besætning er angrebet, kan bakterien flyttes indbyrdes mellem dyrene ved direkte kontakt. Med til at udvikle og forværre sygdommen ses også sollys, tørre og støvede omgivelser, plantepollen, græsstrå og vinden.

De første tegn på smitte ses ved, at dyrets øje væsker voldsomt og begyndende hvide hornhindesår ses midt i øjet. Hvis dyret ikke behandles, vil hornhinden i løbet af 2-3 døgn blive helt mælkehvid/gullig, og der er stor risiko for at dyret bliver blind.

Forebyggelse:

Det er altid en god ide at bekæmpe fluer. Samtidig har Irske forskere/dyrlæger haft erfaring med, at ekstra tildeling af A-vitamin styrker øjets almindelige immunsystem og dermed kan hjælpe dyret mod bakterieangrebet.

Hvad skal der gøres?

Så snart der observeres tåreflod hos dyret, skal du i samarbejde med dyrlægen tjekke om det er Pink Eye, dels for at få afklaret om bakterien er den type, der kan vaccineres imod, men også for at igangsætte en tidlig behandling med antibiotika, som ofte har en god effekt. Ligeledes er det væsentlig med en hurtig ageren, da sygdomsforløbet er meget smertefuldt for dyret og påvirker dens velfærd.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.