Fodertilskud giver bedre opstart
Et nyt studie viser tendenser til øget mælkeydelse, større foderoptag og færre tomdage, hvis køerne tildeles X-Zelit før kælvning.

Betydeligt færre tomdage, et øget tørstofoptag i niveauet 0,5 kg ts og op til 0,8 kg EKM mere om dagen i de første uger efter kælvning.

Det er ifølge et nyt studie fra det amerikanske Cornel Universitet effekterne af at tildele produktet X-Zelit fra Vitfoss til køerne i de sidste tre uger før kælvning.

Forsøget med X-Zelit blev gennemført på en gruppe køer, som havde en gennemsnitlig ydelse på 15.000 kg EKM, og i den første laktationsuge lå X-Zelit køernes ydelse lavere end kontrolgruppen. Køerne startede altså langsommere ud, men endte efter tredje laktationsuge med en gennemsnitlig ydelse 0,8 kg EKM/dag over kontrolholdet.

Flere drægtige

Forskerne undersøgte også sammenhængen mellem tildeling af X-Zelit og reproduktion. På dag 70 efter kælvning var halvdelen af X-Zelit køerne drægtige, imens det samme niveau først blev opnået ved dag 90 for kontrolholdet. Ved dag 150 efter kælvning var ti procent af x-Zelit-køerne ikke drægtige, imens det for kontrolholdet var 30 procent.

Ifølge Vitfoss vidner resultaterne om, at reproduktionen er meget påvirket af køernes kalciumbalance ved kælvning.

Køerne fodret med X-Zelit havde en højere foderoptagelse i laktation (0,5 kg TS pr. dag) og en reduceret foderoptagelse på 0,6 kg TS i goldperioden.

Faktaboks

X-Zelit

  • Tildeles til goldkøer to-tre uger før kælvning for at forebygge klinisk og subklinisk mælkefeber.
  • Sælges i mere end 20 lande. De største markeder er USA/Canada, Australien, UK, Tyskland og Danmark.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.