Fodrede 14 dage efter majshøst – ingen hele kerner i møget

Kasper Nielsen har prøvet ny majssort, der også tegner lovende i danske forsøg og i praksis.

14 dage efter at Kasper Egegaard Nielsen havde høstet majssorten P7034, begyndte han at fodre køerne med ensilagen. På bedriften Højvanggård I/S ved Holsted er der 575 køer.

Det at have majsensilage nok indtil nytår et år og tre måneder efter høst er ikke attraktivt i hans verden, for det fylder trods alt en del. Derfor har han med interesse prøvet sorten P7034, som Corteva peger på kan fodres op lige efter høst.

»Vi har tidligere fodret tidligt med andre sorter, og så kan man konstatere hele kerner i møget, fordi det ikke har ensileret længe nok. I år har vi ikke fundet hele kerner i møget, selv om vi fodrede med P7034 fra 1-2 uger efter høst«, siger han.

Kasper Egegaard Nielsen har ikke kapacitet til at lægge så meget ensilage i silo, og derfor interesserer den nye sort ham.

Han laver selv foderplaner og går op i, at man ikke skifter foder meget brat. Derimod plejer han at blande ensilage fra forskellige siloer, så køerne kun gradvist går i gang med en ny silo. Gerne over flere uger.

Han peger også på, at han ikke lader majsen blive ’knaldhamrende’ tør, før han høster.

»Vi har høstet P7034 ved 30-32 procent tørstof, lidt vådere, end mange ville gøre, og så bliver kernerne måske lidt bedre knust«, siger han.

Mælkeydelsen er ikke blevet ringere med den nye sort. Erfaringen er da også så god, at han næste år har 20-25 procent af sorten i markplanen.

Gennemsnitsudbytte

Niels Justesen, kvægrådgiver Sagro, har været med til at prøve sorten af og udtage prøver, som er analyseret på Kvægbrugets Forsøgscenter.

Disse prøver viser, at der ikke var stivelse i gødningen fra køer fodret med P7034 hos Kasper Egegaard Nielsen og endnu en landmand.

»Der er perspektiv i, at man ikke skal have så meget foder på lager. Har man over 500 dyr, handler det måske om 4.000-5.000 FE om dagen i 90 dage, hvis almindelige sorter skal ligge og ensilere, til stivelsen er tilgængelig«, siger han.

Udbytte- og kvalitetsmæssigt klarer sorten sig gennemsnitligt i forhold til Landsforsøgene for majs 2019, dvs. lige under forholdstal 100.

»Sorten er god, fordi høsttidspunktet måske er mere fleksibelt i forhold til kvalitet for køerne, men det kunne være interessant at prøve forskellige høsttidspunkter og se, om udbyttet så er højere, og om stivelsen stadig kan fordøjes«, siger Niels Justesen.

Faktaboks

 

  • P7034 er en majs af dent-typen, mens de sorter, der normalt vokser i Danmark, er en krydsning mellem dent-typen og flint-typen.
  • Corteva har planer om, at sorten skal i Landsforsøg næste år. 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.