Fokus på den farlige gylle

Håndtering af gylle er noget af det farligste arbejde i landbruget. Et nyt materiale fra SEGES og Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord stiller skarpt på farer og forholdsregler.

Forleden blev en ung pige reddet op efter at være faldet i en gyllebeholder. Hun slap uden mén takket være sin mobiltelefon og en snarrådig mor.

Så heldigt går det desværre ikke altid. Sidste år omkom to i forbindelse med gyllearbejde. Det sker typisk gennem indånding af den svovlbrinte, som gyllen danner, når det sættes i bevægelse, fænomenet, der også kaldes gyllegas.

- Gyllegas er ekstremt farlig. Ved høj koncentration skal der kun ganske få indåndinger til før luftvejene lammes og man risikerer at dø umiddelbart efter. Man får ingen advarsler, hverken i form af lugt eller visuelt om, at der er fare på færde. Derfor er det meget vigtigt med fokus på sikkerheden, når man arbejder med gylle, siger Helle Birk Domino, arbejdsmiljøchef i SEGES.

Hun står bag en ny pjece, der fortæller landmændene om god adfærd i forbindelse med håndtering af gylle. Materialet er udgivet i samarbejde med Branchearbejdsmiljørådet Jord til Bord. Pjecen indeholder både info om gyllegasser, fem faktaark og nye skilte.

- I materialet kommer vi rundt om alle emner med betydning for sikkerheden. Vi behandler blandt andet indretning, placering og kontrol med anlægget, hvordan der etableres flydelag på gylletanken, brug af åndedrætsværn, og hvordan man skilter korrekt i forbindelse med gylletanke, siger Helle Birk Domino, der håber den seneste ulykke vil få landmænd og medarbejdere til at tage et ekstra kig på sikkerheden.

- Det er en beskeden indsats der skal gøres for at sikre sig mod meget alvorlige konsekvenser, hvis uheldet er ude. Det er for eksempel vigtigt ikke at have træer, stiger, paller eller lignende op af gylletanken – og yderst vigtigt aldrig at gå ned i hverken gylletank eller fortank uden luftforsynet åndedrætsværn.

Faktaboks

Mere info

Alle råd og retningslinjer findes i pjecen”Sikkerhed ved arbejde med gylle”, som kan downloades på landbrugogsikkerhed.dk

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.