Sponsoreret af Kemin

Fordelene ved at afbalancere foderrationen med vombeskyttede aminosyrer

Det er en god ide at overveje alle fordelene ved at afbalancere foderrationen med vombeskyttede aminosyrer og at anvende disse strategisk

Aminosyrer er nødvendige næringsstoffer til malkekøer - ikke råprotein! 
Lysin og methionin er i de fleste typer foderrationer hyppigst identificeret som de to først begrænsende aminosyrer.

Fordelene ved at afbalancere lysin og methionin er uendelige, hvis fodringskonsulenter og mælkeproducenter er villige til at anerkende konceptet og anvende det, når det er muligt.

Fordelene kan opsummeres i seks områder: 

  1. Forbedrer mælkeydelsen uafhængig af produktionsniveau.
  2. Forbedrer proteinudnyttelsen og muliggør derved foderformulering med lavere proteinindhold med reduceret udledning af kvælstof til følge uden at gå på kompromis med udbyttet af mælk i kg eller værdistof.
  3. Mindsker forekomsten af stofskiftesygdomme.
  4. Væsentlig for energiomsætningen: Både lysin og methionin er påkrævet for at udnytte mobiliseret fedt i starten af laktationen.
  5. Forbedrer besætningens frugtbarhed.
  6. Øget indtjening ved osteproduktion.

Foto: Shutterstock


Ved valg af aminosyreprodukt er det vigtigt at vælge ud fra såvel produktets kvalitet og biotilgængelighed som at foderleverandøren er erfaren og besidder en god portion knowhow. Leverandøren af foder med vombeskyttede aminosyrer skal kunne yde konstant støtte og kunne agere i et marked med stadigt skiftende markedsforhold omkring mælk og foder. Kemins vombeskyttede aminosyre program understøttes af videnskabelige undersøgelser og ved hjælp af avancerede modeller, der vurderes/bekræftes i en tre-trins proces: Trin 1 - i laboratoriet; trin to - i dyret og trin tre – på gårdene og i mejerierne. 

Nedenstående figur viser resultat af meta-analyse for 2017 med data fra forsøg med Kemins vombeskyttede aminosyreprogram overfor kontrolgrupper (uden vombeskyttede aminosyrer).

Kemin Amino Acid Program Meta-data 2017: Indflydelse på mælkeproduktion, mælkekomponenter og på ”return on investment” (R.O.I.)Foderrationer, der har været afbalanceret til en optimal mængde lysin og methionin, har utvivlsomt været en væsentlig faktor til øget mælkeydelse, mere værdistof i mælken og til større dækningsbidrag i besætningerne. At gøre brug af de rigtige retningslinjer er en vigtig del af succesen.

Konklusion

Restriktioner omkring miljø, foderomkostninger og mere præcis foderformulering fører til en større accept af fodring med vombeskyttede aminosyrer og reduceret proteinindhold i foderet. Fordelene ved at afbalancere AAT-Lysin og AAT-Methionin med Kemins aminosyreprogram er uendelige, hvis mælkeproducenter, fodringskonsulenter og foderstoffirmaerne er villige til at tage konceptet til sig og anvende det, når det er muligt.

Viden om fodring med vombeskyttede aminosyrer er tilgængelig og fordelene er velkendte – det er på tide at prøve det!

Hvis du er interesseret i kildereferencer til ovenstående, kan du henvende dig til, alice.toftbruhn@kemin.com, Kemin Skandinavia.

Emneord sponsoreret, Kemin

Sponsoreret af Kemin

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.