Forening: Ko-kalv-samvær giver mere velfærd

Det gavner dyrevelfærden at lade køerne passe kalvene, mener Dyrenes Beskyttelse. Landmænd roses for at høste erfaringer med pasningsmetoden.

Selv om der ikke er nogen nagelfast definition på, hvad god dyrevelfærd er, er det at lade ko og kalv gå sammen i længere tid helt klart med til at forbedre dyrenes velfærd.

Det sagde Sophie Hastrup Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent hos Dyrenes Beskyttelse, til et arrangement om ko-kalv-samvær arrangeret af dyrlægeklinikken BoviCura.

- Jeg mener helt klart, at det løfter dyrenes velfærd og bringer dem et godt stykke tættere på deres naturlige adfærd, sagde Sophie Hastrup Christensen.

Flere behov tilfredsstilles

Ko-kalv-samvær giver ifølge Sophie Hastrup Christensen ko og kalv mulighed for at tilfredsstille deres sociale behov. Kalvene får også et bedre kalveliv, fordi de får den optimale mælkemængde og kvalitet, når de kan drikke meget og hyppigere.

Kalvenes naturlige suttebehov imødekommes også, når de selv skal drikke mælken hos køerne.

Ikke uden dilemmaer

Men ko-kalv-samværet rejser også problemstillinger, erkendte Sophie Hastrup Christensen. Eksempelvis ved man, at det bliver sværere og hårdere at bryde båndet mellem ko og kalv, når de får længere tid sammen.

- Vi ved ikke, hvornår det mest optimale tidspunkt for fravænning er. Måske skal man, som nogle landmænd afprøver nu, fravænne gradvist, lød det fra Sophie Hastrup Christensen.

Der er også et dilemma i forhold til smitteudvikling og sygdom, hvor smittetrykket kan stige, når flere dyr holdes i en større gruppe, og der løbende sættes kalve til og tages kalve fra.

Derfor ligger det heller ikke lige for at opfordre til lovgivning på området, slog Sophie Hastrup Christensen fast.

- Jeg vil langt hellere anerkende de landmænd, som prøver konceptet af og høster erfaringer. Der skal være en form for frihed til at vælge egen metode ud fra egne forudsætninger og erfaringer, sagde Sophie Hastrup Christensen.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.