Formand kritiserede ens mælkepris i forskellige lande
Det gør andelsselskaberne sårbare, at de opererer i flere lande, hvor vilkårene er forskellige, men hvor de vil afregne ens, mener Kjartan Poulsen.

Andelsselskaberne gør det ikke så godt, som de burde. Det mener Kjartan Poulsen, formand for Danske Mælkeproducenter, der holdt indlæg på Bæredygtigt Landbrugs stormøde i Fredericia torsdag.

Kjartan Poulsen kritiserede blandt andet, at andelsselskaberne har samme mælkepris i forskellige lande.

»Kan vi være ens over store afstande med så store forskelle, som der er? Vi er blevet mere forskellige end ens, mener jeg,« sagde han.

Kjartan Poulsen mener, at det grænseoverskridende arbejde har gjort andelsmodellen sårbar.

Han pegede for eksempel på, at danske landmænd kommer til at betale til svenske, fordi der er meget længere mellem gårdene i Sverige, så det er dyrere at hente mælken. I England kan der også være langt mellem gårdene og vejene er smalle, så det tager længere tid at hente mælken. Og i Tyskland må en tankvogn ikke køre med ligeså mange ton som i Danmark, hvilket skaber merkørsel og ekstra udgifter.

»Det må vi også betale,« sagde han, med henvisning til at afregningsprisen hos Arla er ens i de forskellige lande.

Differentiering

Han pegede også på, at medlemmerne – altså mælkeproducenterne – har svært ved at være enige over grænsen, fordi beslutninger altid vil ramme nogen.

»Når vi ikke er enige, bliver det ikke medlemmerne, men ledelsen, der kommer til at bestemme,« sagde han.

Det er ikke andelstanken.

Også kursreguleringsmodellen som andelsselskaber bruger, når de skal regne afregningsprisen ud, skaber ulighed som er noget ledelsen bestemmer.

»Svenskerne er sure, fordi de nu skal betale noget tilbage til os, men englænderne får 30 øre mere end os på grund af kursreguleringsmodellen,« sagde han.

»Vi har stadig en mand en stemme, men på alle andre områder forladt tanken om, at vi skal løfte i fællesskab,« sagde han.

Hvis vi skal bevare andelsselskaberne, skal vi tilbage til de reelle andelsværdier, siger han.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.