Forpagtning gav Christian økonomisk frihed

Etablering: Christian Sommer Thomsen forpagtede sin første ejendom i 2018.

Er det klogt at starte med at købe en ejendom lige nu, hvor der kommer tre nye kvæggårde på markedet, hver gang der bliver solgt én?

Sådan funderede Christian Sommer Thomsen, Nørre Nebel, tilbage i 2017. Han er ud af en stor landmandsfamilie, hvor flere har mælkeproduktion og var ikke i tvivl om, at han selv skulle den samme vej.
Men der var lige det med timingen og det med at hæfte for et stort lån.

- Min fars ene fætter havde en stald med 120 køer og to malkerobotter, og han ville gerne slippe det, og så kom vi til at snakke om, at jeg kunne forpagte stalden, købe køerne og maskinerne og få ham til at levere foder, fortæller Christian Sommer Thomsen.

Han lod sig friste af tilbuddet, men betingede sig, at han først skulle færdiggøre sin uddannelse som agrarøkonom. Det gjorde han, og 1. marts 2018 overtog han mælkeproduktionen på bedriften Vrågård.

Surt at gå alene

Afslutningsopgaven på agrarøkonomuddannelsen var, hvordan sharemilking og/eller leje af en kvægstald kunne blive startskuddet på en karriere som mælkeproducent.

- Vi fik lavet en god aftale. Min opsparing gik til maskinerne, og så lånte jeg penge til køerne af udlejeren. Foderet afregnes kvartalsvis bagud ­efter forbrug registreret i fodervognen, fortæller Christian Sommer Thomsen. Selvom det kunne synes triveligt at passe 120 køer og opdræt med hjælp fra malkerobotter og med foderet leveret, blev den unge landmand hurtigt træt af at gå alene.

- Jeg hørte, at en af min fars andre fætre ville afvikle sin besætning. Han var startet lidt på det, men vi fandt sammen om en aftale lig den på Vrågård, fortæller Christian Sommer Thomsen, som rykkede ind i staldene på Toftly 1. april 2019.

I dag har han 330 køer fordelt på de to ejendomme. Der er henholdsvis to og tre malkerobotter og alle kælvninger sker på Vrågård, hvor opdrættet også går.

Afvikling af gæld

Ved overtagelsen af de to besætninger har Christian Sommer Thomsen i alt lånt knap tre millioner kroner af udlejerne. Penge han i store træk har betalt tilbage i dag. Der er en balance på seks millioner kroner i hans selskab, og han har kun mindre lån tilbage på maskiner.

- Det er lån, som jeg forventer at kunne indfri ret snart på grund af den høje mælkepris. Jeg har på ret kort tid opnået at have en økonomisk frihed, fortæller han.

Med nu tre ansatte har han også en personlig frihed og en fleksibel hverdag. Med arbejde hver tredje weekend har alle på bedriften tid til at ­pleje familielivet.

- Jeg har også opnået ledelseserfaring for en ret begrænset investering. Jeg har som sådan aldrig tænkt, at jeg ville stoppe som mælkeproducent, men det er da rart at vide, at jeg kan komme ud af det igen, hvis jeg vil. Vi har 12 måneders gensidig opsigelse, fortæller Christian Sommer Thomsen.

Læs mere i seneste nummer af Magasinet Kvæg, 9. august  2022
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.