Forsker: Økokøer kan redde stærebestanden

Færre køer på græs betyder færre stære i Danmark. Køb mere økologisk mælk, lyder det fra forsker.

Bestanden af stære er faldet med 60 procent siden 1976, og det hænger direkte sammen med, at færre køer græsser i det fri.

Stæren er næsten væk på Sjælland, hvor der er meget få køer på græs. Den trives til gengæld i Vest- og Sydjylland, hvor 90 procent af Danmarks malkekvæg er, hvorfor der her er flere køer på græs.

”Stæren er i Danmark helt afhængig af kreaturgræssede enge og marker. Hvis køerne kommer på stald, så flere græsarealer gror til, lukker stærens spisekammer bogstaveligt talt,” siger Henning Heldbjerg, der er ph.d.-studerende ved Institut for Bioscience, Aarhus Universitet, og biolog i Dansk Ornitologisk Forening, til Fredericia Dagblad.

Til spørgsmålet, om hvordan man kan hjælpe stærene, lyder siger Henning Heldbjerg: "Ved at købe økologisk mælk, så dyrene kommer på græs."

Det samme antyder dyrlæge Peter Raundal, Seges:

"Måske er der håb for stærene i den voksende interesse for økologi, da alle økologiske malkekøer skal på græs om sommeren," siger Peter Raundal, dyrlæge og specialkonsulent i landbrugets videncenter Seges, til Fredericia Dagblad.

Stæren fortrækker, at kreaturer holder græsset nede, og det skal helst skal afgræsses hver dag. Det er ikke nok, at græsset bliver slået, forklarer Henning Heldbjerg. 

Faktaboks

Fakta

  • 560.000 malkekøer i Danmark.
  • 10 procent er økologiske
  • Det er uvist, hvor mange konventionelle køer kommer på græs.
  • Mellem 23 og 56 mio. stærepar yngler i Europa.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.