Forskere brygger på surmælk til kalve - mindre diarré og øget dyrevelfærd
Danmarks Tekniske Universitet leder nyt projekt med en målsætning om at udvikle et surmælksprodukt, der skal forebygge diarre hos kalve. Produktet kan mindske dødelighed, give lavere antibiotikaforbrug og øget dyrevelfærd, påpeger forskerne.

Diarre er et udbredt problem blandt spædkalve i mange af Danmarks ca. 2.500 malkekvægbesætninger til skade for dyrevelfærd og landmændenes økonomi.

Det skyldes blandt andet, at syge dyr medicineres og vokser dårligere end sunde kalve - og mange kalve dør, skriver Danmarks Tekniske Universitet (DTU) i en pressemeddelelse.
 
Et nyt forskningsprojekt, CalfCare, er derfor målrettet forebyggelse af to vigtige infektioner hos kalve. Det drejer sig om E. coli K99, som er en af de primære årsager til diarre, og Salmonella Dublin, som både giver diarre hos kalve og kan være årsag til dødelige fødevarebårne infektioner i mennesker. 

Mange gevinster at hente

For at forebygge disse infektioner i kalve vil forskningsprojektet udvikle et surmælksprodukt til fodring af kalve.

Landmand målløs over sprællende, ukampdygtige kalve - mystik om årsagKvæg 18. oktober · 07:54

Produktet vil indeholde specifikke mælkesyrebakterier, der kan nedbryde mælkeproteiner til små bestanddele, som kan hæmme E. coli K99 og Salmonella Dublins evne til at forårsage sygdom.
 
Ambitionen er at udvikle et tanksystem og en starterkultur, som landmænd på rentabel vis kan bruge til at producere produktet på deres egen gård.
 
”Der er mange gevinster ved mindre forekomst af diarre såsom lavere antibiotikaforbrug, lavere dødelighed, højere dyrevelfærd og en bedre økonomi. Blandt de kalve, der bliver syge og dør i de første måneder, er årsagen ofte diarresygdomme forårsaget af E. coli K99,” forklarer seniorforsker Søren Aabo fra DTU Fødevareinstituttet i pressemeddelelsen.
 
Mindre diarre vil også øge bæredygtigheden i mælkeproduktionen gennem bedre foderudnyttelse og mindre udledning af kvælstof, fosfor og CO2, fremhæver forskerne.
 
GUDP (Grønt Udviklings- og Demonstrationsprogram) har bevilliget knap 6,5 millioner kroner til projektet, som DTU Fødevareinstituttet er projektleder for. 

Ny idé bygger på eksisterende viden

Mælkesyrebakteriers sygdomshæmmende egenskaber er veldokumenteret, men det er – så vidt forskerne ved – første gang, at den type bakterier bliver brugt uden for laboratoriet, og de bliver sammensat i en cocktail af de mest egnede bakterier i stedet for enkeltkulturer.
 
Kalve under otte uger fra fire besætninger vil i projektet blive fodret med det specialudviklede surmælksprodukt for at afprøve den diarreforebyggende virkning. Resultaterne vil blive sammenholdt med sygdoms- og produktionsdata fra kontrolhold.

Senere i projektet vil et mikromejerianlæg blive udviklet og prøvekørt i én besætning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.