Forskere får muligt gennembrud i kampen mod kvægtuberkulose
To forskere fra Wales mener de har gjort gennembrud i forskningen omkring kvægtuberkulose. De har nemlig udviklet to test, som kan afgøre om en ko er vaccineret mod sygdommen eller om den har sygdommen. Det har ikke været muligt før.

Selvom man har haft en vaccine mod kvægtuberkulose (kvæg-TB) i mange år, har den ikke været anvendt i stort omfang. Man kan nemlig ikke se forskel på de vaccinerede dyr og de syge dyr med de tidligere testmetoder - men det kan man nu med to nye testmetoder, ifølge et forskerteam fra Wales, skriver Farmers Guardian.

Med de nye testmetoder håber forskerne således, at man kan hjælpe et globalt vaccinationsprogram på vej. Det vil, ifølge forskerne, kunne reducere spredningen af kvæg-TB-bakterier markant.

De nye testmetoder skal dog selv afprøves og evalueres inden de bliver offentligt tilgængelige. Det involverer blandt andet undersøgelser, som skal bestemme deres sikkerhed og stabilitet.

Projektet har fået stor opmærksomhed, og er blandt andet støttet af Bill & Melinda Gates Foundation, Storbritanniens regering, Wales’ regering og Skotlands regering. Under projektet har de to forskere også samarbejdet med et internationalt hold forskere fra Etiopien, Indien, Holland, Storbritannien og USA.

Kan blive relevant for Danmark

Man har siden 1893 slået hårdt ned på sygdommen i Danmark og alle slagtedyr bliver stadig løbende overvåget for tegn på sygdommen, som er anmeldepligtig. Det har gjort, at Danmark nu er blandt de såkaldte OTF-lande, hvilket betyder at vi officielt er erklæret fri for kvæg-TB. Samtidig har Danmark ikke en særlig stor import af kvæg.

Vaccinen vil derfor formodentligt heller ikke blive brugt i Danmark i den nærmeste fremtid.

”Der er ikke behov for det, og det vil være for dyrt.” fortæller Liza Rosenbaum Nielsen, professor ved Københavns Universitet.

”Det kan dog have en effekt i lande, hvor sygdommen er udbredt, selvom det dog også kommer an på hvor effektiv den anvendte vaccine er”, forklarer Liza Rosenbaum Nielsen.

Vacciner mod bakterier af kvæg-TB-typen er nemlig sjældent særligt effektive.

”Det er helt sikkert noget man vil følge i Danmark, da vaccinen kan blive mere udbredt i andre lande. Derfor kan der i fremtiden måske komme et krav om vaccination af kreaturer fra nogle lande, hvis de skal importeres til Danmark”, siger Lis Alban, chefforsker og adjungeret professor hos Landbrug & Fødevarer.

Mangel på svar

”Et af de meget centrale spørgsmål er, om man via de to testmetoder kan se forskel på dyr, som er smittede, men har fået vaccinen og dyr som er vaccinerede og raske” siger Lis Alban og forsætter:

”Man skal også have afklaring på, hvor hurtigt man, efter smitte er sket, kan bruge de nye testmetoder”.

Det er spørgsmål, der skal være svar på, før man går videre med en eventuel brug af de nye testmetoder og vaccination i Danmark.

Faktaboks

Kvægtuberkulose

  • Er en såkaldt zoonose som kan smitte mellem dyr og mennesker
  • Mellem årene 1893 og 1959 kørte der et udryddelsesprogram i Danmark
  • Sidst konstateret blandt danske kreaturer i 1988
  • Mere information om kvæg-TB på landbrugsinfo.dk

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.