Forskere: Kæl for koen og øg udbyttet

En glad bonde giver mere mælk og bedre trivsel, siger forskere.

Det vil vil nok ikke overraske ude i staldene, men nu er det også dokumenteret: En glad bonde, der sørger for god stemning hos køerne, forbedrer produktionsresultaterne.

Det skriver Videnskab.dk, der har bragt en artikel fra deres norske søstersite.

Det er norske Veterinærinstituttet, der har målt og systematiseret landmandens adfærd i stalden ved .

Hvis landmanden er i godt humør, så giver det resultater i form af bedre reproduktion, mælkeproduktion og mælkekvalitet.

"Vi er dykket lige ned i følelserne i stalden og ser en klar sammenhæng mellem bondens opførsel og køernes adfærd. For eksempel får de bønder, som kæler og klapper, rolige, tålmodige og mere positive køer," siger forsker Kristian Ellingsen.

Stressede og utrygge bønder får omvendt negative resultater. Det kan få bonden til at bruge magt til at håndtere køerne.

"På den måde bliver det en ond cirkel. Det viser bare, hvor vigtigt det er at være kritisk i sin opførsel og det daglige samspil mellem bonde og køer," siger Kristian Ellingsen.

I undersøgelsen rejste observatør rundt til 110 gårde i Sydnorge fra 2006 til 2008.

Forskerne havde 17 forskellige adfærdstyper ved landmændene: Hurtig, dominerende, aggressiv, bange, tålmodig, forsigtig, rolig, bestemt, fokuseret, usikker, uforsigtig, snakker med dyrene, kæler med dyrene, innovativ, nervøs, støjende, inkluderende.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.