Forskere pottetræner køer - giver bedre kokomfort og miljø
Hvis køerne lærer at lægge gødningen på bestemte, afgrænsede steder i stald og på mark, er der udsigt til til betydelige gevinster for både dyrevelfærd og miljøet.

Forskere har de seneste fire år igangsat forskellige forsøg med at få køer til mod belønning at gøde og urinere bestemte, afgrænsede steder i marken eller stalden.

Ifølge en ekspert producerer en gennemsnitlig ko dagligt 30 kg gødning og 15 liter urin, så det er betydelige mængder der er tale om. 

Den såkaldte pottetræning kan - hvis den er succesfuld - give betydelige gevinster for både dyrevelfærd og miljøet, skriver Farmers Weekly.

Fx kan en kvægstald indrettes med bedre hygiejne, kokomfort og bevægelsesfrihed for dyrene, hvis designet ikke som i dag i vid udstrækning skal tilpasses bortskaffelse af gødningen. Derved vil man også reducere omkostninger til arbejdskraft og håndtering af gødning.

Video: Hollænder opfinder toilet til køerKvæg Torsdag 31. januar 2019 · 14:42

På miljøsiden er gevinsterne reduceret ammoniak-udslip og et reduceret kvælstoftab ved emmision og udvaskning.

De metoder, der anvendes til at pottetræne køerne er følgende:

  • Koen belønnes med foder for at gøde/urinere
  • Koen frigives fra et bur, når den urinerer
  • Koen placeres i et såkaldt kotoilet, som stimulere urinering ved at massere en nerve i yveret.
  • Kameragenkendelse af kalve og gødning ved hjælp af bl.a. termiske billeder. Det er tanken, at et belønningselemnt skal indgå, og systemet er under udvikling.

sbu

 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.