Forskerne jubler: Data fra kostalden afslører alvorlig sygdom tidligt

Ugen på spidsen: Data kan udpege risikokøer op til 15-20 uger, før de kliniske symptomer viser sig. Men det forudsætter blandt andet at disse data er til rådighed. Det er ikke en selvfølge i rigtig mange store kvægbrugslande, skriver ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det var interessant at høre på førstedagen af Kvægkongressen, at internationalt anerkendte forskere og oplægsholdere havde haft problemer med at gennemføre forskning, fordi der manglede systematisk indsamling af besætningsdata på regionalt eller nationalt niveau om helt basale ting som sygdom og afgangsårsager.

Det betød i flere tilfælde, at forskningsinstitutionerne selv måtte afsætte økonomi og ansatte til at foretage disse registreringer manuelt i udvalgte besætninger under forsøg.

»Kom til Danmark«, tænkte jeg.

Data viser mønstre

Og ja, der bliver registreret sindssygt meget i kvægbruget. Indimellem også med et vist overlap og uden at det står knivskarpt for mælkeproducenten, hvad det lige skal gøre godt for.

Men data viser blandt andet mønstre, og ved at finde disse mønstre opstår ny viden og nye indtjeningsmuligheder.

Enten direkte eller indirekte gennem forebyggelse af sygdom og trivselstab og dermed sparede omkostninger.

Meget tidlige tegn

Et spændende eksempel fra Kvægkongressen var nogle canadiske studier af køer i den svære overgang fra gold til nykælver.

De var gennemført på et universitets egen forsøgsbedrift, og derfor var der for en gangs skyld omfattende data til rådighed.

Heldigvis. For det viste sig, at de første symptomer på ’overgangssygdomme’ som børbetændelse, halthed og flere stofskiftesygdomme opstår mellem seks og op 15-20 uger før, de kan konstateres klinisk.

Fuld fart på digital motorvej

Tegnene varierer selvklart fra sygdom til sygdom, men ses på blandt andet øget ståtid og en særlig stå-adfærd i sengebåse, problemer med at lægge sig, reduceret ædetid og foderoptagelse, undvigelse af sociale konflikter.

Det er de mønstre, der træder frem gennem analyser af omfattende datasæt. Når man først kender mønstret, er det også ofte muligt at finde subkliniske køer, som muligvis hverken kan eller skal behandles på dette meget tidlige tidspunkt, men helt sikkert skal på observationslisten.

Endnu et eksempel på, at registrering og data er guld værd.

Derfor var det stærkt glædeligt, at sektordirektør Ida Storm under L&F Kvægs beretning på Kvægkongressen kunne bekendtgøre, at der sættes yderligere skub i udviklingen af en digital motorvej for kvægbruget med åbning af nye delstrækninger, efterhånden som de bliver klar.

 

Claus Solhøj, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

 

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.