Fremtidens klimavenlige mælkekøling kører på gas og er udviklet i Rødding
RØ-KA vil gerne hjælpe med at løse kvægbrugets klimaudfordring ved gaskøling af mælk og avanceret styring og dokumentation.

RØ-KAs nye gaskøling til mælkekøling er et godt eksempel på det, man kalder den dobbelte bundlinje.

For at bytte freon ud med propangas i kølingen har positiv effekt for både klimaet økonomien, idet 10 kg hundedyr og stærkt klimaskadelig freon til knap 2.000 kroner kiloet og en såkaldt GVP-faktor mellem 1.500 og 4.000 byttes ud med den halve mængde billig propangas med en GVP-faktor på 0 til 3.

»De gamle kølemidler skal under alle omstændigheder fases ud i EU i de kommende år, så gaskøling begyndte vi på at udvikle for et par år siden og har nu 10 anlæg i drift«, siger ejerleder Kim Lewandowski, RØ-KA.

Han ser derfor et stort potentiale i gaskøling til kvægbruget, når sektorens ambitiøse klimamålsætninger foldes ud i de kommende år.

Gået sport i klimaet

»Freon er et kæmpe problem, fordi det er næsten umuligt at undgå at tabe til omgivelser. Det kan ske gennem for eksempel en utæthed, en dårlig lodning eller en servicefejl. Det sker også, at der ’tabes’ en hel fyldning. Så andre sektorer kigger også efter alternativer til freon«, forklarer han.

Købere af RØ-KA-silotanke i de seneste ti år vil kunne få gaskøling eftermonteret.

Klimabevidstheden gælder også internt i RØ-KA. Firmaet har skiftet olien ud med varmepumper til opvarmning.

»Det handler vel for os alle om at reducere klimabelastningen, hvor vi kan. Der er nok også gået lidt sport i det hos os«, siger Kim Lewandowski med et smil.

Varmt vand i drikkekar

Den nye gaskøling føjer sig til RØ-KAs tradtion med altid at isolere både de vandrette lukkede tanke og silotankene med 100-200 mm PU-skum, afhængig af hvor på tanken der skummes.

Alle tanke termograferes og gennemlyses desuden for at sikre, at de er 100 procent tætte.

»Det er stærkt energibesparende, fordi køleanlægget ikke behøves at køre, når først mælken er kølet ned«, forklarer Kim Lewandowski.

Ved kombination med forkøling med vand fra 25 til 15 grader og derefter gaskøling fra 15 til fire grader, som RØ-KA også er leveringsdygtig i, opnås yderligere gevinster, da vandet fra forkølingen kan bruges i køernes drikkekar, mens den sidste del af kølingen kan holde for eksempel malkecentret forsynet med både varme og varmt vand. Især det sidste - varme og varmt vand - kan også ses på bedriftens bundlinje.

Verdens bedste styring

En anden markant nyhed er RØ-KAs nye avancerede køle- og vaskestyring Multi 9500 med touchskærm og konstant netopkobling, så vask og køling også kan følges på distancen via netadgang.

Tilmed kan servicemontøren også koble sig på, og systemet er desuden forberedt til også at kunne dokumentere vask og køling og levere disse data til f.eks. mejeriet.

»Uden at overdrive: Det er verdens bedste vaske- og kølestyring«, indskyder Niels-Erik Rudebeck.

Det skal gå hurtigt

Både gaskølingen og den avancerede styring skyldes i høj grad ansættelsen af Niels-Erik Rudebeck som teknisk direktør og ’nøddeknækker’.

RØ-KA sælger primært gennem forhandlere og er leverandør af mælkekøling til for eksempel GEA og supporterer derfor sine forhandlere med servicefolk.

»Når det handler om mælk, så skal man have løst problemet inden for et par timer«, siger Niels-Erik Rudebeck, som derfor er kendt for ganske hurtigt at være på vej i bil eller flyvemaskine, når der er problemer.

Faktaboks

RØ-KA

  • Kim Lewandowski købte RØ-KA for 12 år siden.
  • RØ-KA står for RØdding KArosserifabrik, men har siden 1980erne bygget mælkekøletanke.
  • 70 procent af salget er silotanke.
  • 25 ansatte.
  • 90 procent af produktionen eksporteres.
  • Omsætningsfremgang i det seneste år: Otte procent.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.