Fri for paratuberkulose efter 40 år

Blog fra mælkeproducenten: Det kan lade sig gøre at udrydde paratuberkulose, når man er ihærdig nok, har Holger Hedelund Poulsen erfaret. 

Af Holger Hedelund Poulsen - fortalt til Frederik Thalbitzer

Lige nu går vi og glæder os over, at prøver fra vores dyr viser, at ingen overhovedet har antistoffer for paratuberkulose. Før var det en sygdom, som man især forbandt med jerseykøer, og vi fik det ind på bedriften for 40 år siden, formentlig da vi købte dyr ind. 

Det gav en massiv infektion, ja faktisk blev besætningen genneminficeret.

Dengang brugte man også gylle på afgræsningsmarker, det kunne vi ikke finde på i dag. Vi begyndte at bruge gyllen anderledes for at mindske spredning. Siden vaccinerede vi i 80’erne og 90’erne og ved at analysere dyrene er vi kommet af med sygdommen.

Den største effekt på paratuberkulose har vi nok fået ved at være ekstra opmærksomme på hygiejnen i forbindelse med kælvning. Hvis det viser sig man har en inficeret ko, og den er drægtig, så den ikke kan sendes til slagteriet, gælder det om, at den kælver så hygiejnisk som muligt og man skal have kalven væk i en fart, så den ikke også bliver inficeret. 

Det kan altså lade sig gøre at komme af med sygdommen, selv om det har taget sin tid. Jeg kan kun anbefale, at man ofrer de prøver, der viser om dyrene har antistoffer, selv om de koster en del. 

Mere mælk med mere rapsfrø-foder

Seges er lige blevet færdig med de sidste test og opgørelser over fodring med rapsfrø. Det er meget positive resultater. 

Køerne har fået endnu mere af formalede rapsfrø i foderet og er kørt helt op til grænsen på 45 gram fedtsyre pr. kg tørstof. Så er de kørt ned og op igen.

Resultater hos mig har været, at køerne gav mere mælk, fedtprocenten faldt en smule, men EKM-ydelsen steg og det er en økonomisk god historie, der samtidig gavner klimaet. Der er så vidt jeg har forstået samme billede hos de andre, der er med i afprøvningen. 

Hos mig har det økonomiske nettoresultat været et plus på 2,50 kr. pr. ko pr. dag i restbeløb, når vi fodrede med mere formalet raps. Vi gik fra 500 gram til 850 gram pr. ko pr. dag.

Klimaaftrykket er faldet med cirka 5 procent målt pr. kg EKM. Det er en god klimahistorie, som vi skal have ud over rampen og ud til verdenspressen, så vi kan få noget fortjent goodwill. 

Hvis man ikke bruger rapsfrø i forvejen, er fordelen selvfølgelig meget større. 

Det er jo vanvittig positivt, at vi i stedet for at importere fedt til foder kan bruge noget fra egne eller naboers marker. Klimaløsningen ligger lige uden for døren. Samtidig bliver fedtsyresammensætningen i mælken meget sundere.

Arla  har jo et mål om at reducere klimaaftrykket med 3 procent om året indtil 2030 og om at mælken er klimaneutral i 2050. 

Køer væltede

Der er altså meget at glæde sig over, men midt i glæde kom også nogle kedelige udfordringer. I weekenden var der pludselig en masse køer der ”gik ned”. Det var ikke mælkefeber, for de var kolde og havde diarré.

Det var helt uhyggeligt, for mens dyrlægen stod og behandlede en med magnesium og calcium faldt to andre om, og vi ved jo ikke præcis hvorfor.

Ud over mineraltilskuddet har vi pumpet dem med elektrolytter, og de alle er da også på højkant igen (tirsdag, red.), et par stykker er dog endnu ikke oppe i ydelse.

Det er meget mystisk. Det var som at slukke strømmen for dem, og vi ved ikke hvorfor. Nå, men en formel 1 racerbil skal jo heller ikke punktere på mange hjul, før den kører af banen. 

Dyrlægen tog blodprøver, som blev sendt til Tyskland. Resultatet viser at alle blodprøver er inden for normalområdet med hensyn til mineraler. Vi er reelt på bar bund i forhold til, hvad der skete, men er mere opmærksomme på blanderækkefølgen, når vi laver fuldfoder, så vi ikke risikerer bundfældning af mineraler. 
 

Faktaboks

Holger Hedelund Poulsen

  • Ejer Møllegård ved Skanderborg. Blogger til Kvæg Plus
  • Har drevet bedriften i 47 år. Stort fokus på hjemmedyrket foder og at mindske klimabelastningen.
  • Til bedriften hører Danmarks højeste punkt, Møllehøj på 171 meter
  • 190 jersey-køer plus opdræt, alle dyr går på dybstrøelse
  • Gennemsnitlig ydelse pr. ko: ca. 11.000 kg EKM
  • Tre DeLaval malkerobotter, leverer non-gmo mælk til Arla
  • 270 hektar stærkt kuperet jord, hvoraf 130 er ejet: Majs, slætgræs og græsmark på 100 hektar, vinterhvede, vinterbyg, vårbyg, hestebønner og vinterraps
  • To ansatte, en elev og en fastansat

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.