Fynsk landmand forventer rekordavl i majs

I Gislev på Fyn venter Vagn Bonde Rohmann på at kunne gå i gang med majshøsten. En høst, som han har store forventninger til.

I år er det første gang Vagn Bonde Rohmann ikke selv har siddet ved roret i mejetærskeren. Den er nemlig blevet solgt, og det er derfor hans nabo, der har høstet.

"Da jeg ikke længere har nogen mejetærsker, har jeg i år kørt korn fra. Jeg aftalte med mine naboer Finn og Per Theil, at de kunne hjælpe mig med høsten i år", siger Vagn Bonde Rohmann. Det er naboernes MF 7920 mejetærsker, der ses på billederne.

Nu venter Vagn Bonde Rohmann på at kunne gå i gang med at høste sine 85 hektar majs. 

"Det ser rigtig godt ud med majsen i år. Jeg forventer en rekordavl. Vi har i år sået 25 hektar af sorten Reason, som er en tidlig sort, og på de resterende 60 hektar har vi sorten Emblem", siger han og fortæller, at beslutningen om at så en tidlig sort blev truffet på baggrund af sidste års ringe høst.

"Det gjorde vi for at gardere os og sikre, at vi har foder nok. Begge sorter står rigtig godt, og jeg har høje forventninger. Vi begynder nok at høste den tidlige sort om 14 dage til tre uger - og resten om en måneds tid", siger Vagn Bonde Rohmann.

God høst trods regn

Vagn Bonde Rohmann er mælkeproducent og driver til daglig gården Lønkilde i Gislev. Her har han 170 sortbroget malkekvæg, der producerer mælk til Arla. På de 206 hektar, der hører til bedriften, dyrkes der hvede, lucerne, majs og græs. Alt bliver til foder.

Høsten på Lønkilde er med Vagn Bonde Rohmanns egne ord "gået glat".

"Selvom vi har fået forholdsvis meget regn, er høsten gået rigtig fint. Vi har hverken haft problemer med spirende kerner eller lejesæd. Da vi kom ind i en stabil periode vejrmæssigt, var det bare med at få gnavet det af. Vi blev færdige med at høste mandag, og jeg fik presset halmen i går, hvilket var heldigt, da det begyndte at regne igen om aftenen", siger han.

Udbyttet af de 58 hektar hvede, han netop har høstet, lå på 8,5 ton pr. hektar og havde en vandprocent på 14-16 procent.

Rotter i mejetærskeren

Det var en kombination af mangel på tid og arbejdskraft, samt store problemer med rotter i maskineriet, der til sidst fik ham til at beslutte at sælge mejetærskeren og få hjælp udefra. 

"Det var ikke en svær beslutning, for det blev mere og mere omfattende med de rotter. De gik i ledningsnettet på vores gamle New Holland mejetærsker, så det kostede mig omkring 15.000 kr., inden jeg overhoved kunne komme i gang med at høste", siger han.

Selvom Vagn Bonde Rohmann prøvede alt fra hjortetaksolie til alarmer for at afhjælpe problemet, slap han ikke af med rotterne. 

Mere om dette tema

Her kan du se indsendte billeder og læse artikler i forbindelse med LandbrugsAvisen og Gjensidiges årlige konkurrence "Skyd høsten". 

Læs mere om konkurrencen eller deltag med dine egne billeder her

"Jeg har aldrig tidligere haft problemer med rotter, og har heller ikke udfordringer med dem andre steder på ejendommen, men jeg har hørt historier om, at ledningerne på ældre modeller før i tiden blev beklædt med noget, som tiltrækker mus og rotter. Men om det passer, ved jeg ikke", siger han. 

Vagn Bonde Rohmann deltager i 'Skyd Høsten Bedst' med sine billeder. 

Skyd Høsten er et samarbejde med Gjensidige. Tjek din høstsikkerhed og vær med i lodtrækningen om en super sej DJI Mavic Air drone til en værdi af 7850 kr.: www.landbrugsliv.dk

Faktaboks

Sådan gør du

Skyd høsten bedst:

Send dit mest skæve, underfundige, flotte, hyggelige eller stemningsfyldte billede ind.

Hver uge kåres en ugevinder, der vinder en skyd-høsten-lagkage. Alle disse billeder deltager i konkurrencen om hovedpræmien, der er en høstfest til en værdi af 25.000 kr.

Blandt alle yderligere indsendere trækkes lod om en iPad WiFi 32GB til værdi 2.280 kr. samt 5 x 1 valgfrit årsabonnoment på Mark, Kvæg, Svin, Kødkvæg eller TraktorTech, værdi op til 1.114 kr.

Skyd bedste video:

Skyd bedste høstvideo og vind et GoPro Hero6 kamera, værdi 2.590 kr.

Du kan deltage i alle konkurrencerne her:

www.landbrugsavisen.dk/skyd-2019

Emneord Skyd Høsten 2019

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.