Gør mælken bedre og få højere mejeriafregning

Der er plads til forbedringer af mælkekvaliteten for derved at opnå højere kvalitetstillæg, mener rådgiver.

Flere mælkeproducenter går glip af én til fem øre pr. kg mælk, de sender til mejeriet. Det er nemlig langtfra alle, der leverer mælk af så god og stabil kvalitet, at de opnår alle kvalitetstillæg.

Det var en af de velmente løftede pegefingre fra kvægrådgiver Peter K. Møller, KvægrådgivningDanmark, da rådgivningsvirksomheden holdt webinar om årets KvægNøgleresultater.

Kvalitetstillæggene og tillæggene for afhentning mv. er den del af mælkeprisen, man selv kan påvirke som producent, indskærpede Peter K. Møller. Derfor gælder det for ham at se om at opnå alle tillæg.

»På samme vis bør man også se på, om man kan levere til et koncept. Om det kan give økonomisk mening på den enkelte ejendom. Det bør man regne på for at optimere økonomien«, sagde Peter K. Møller.

Han bemærkede også, at der kan ligge en økonomisk optimering i at skifte mejeri, selv om det er langt sværere end at gøre mælkekvaliteten bedre.

Ydelse har stor betydning

Antallet af kg mælk pr. ko har ganske indlysende stor indflydelse på dækningsbidraget i produktionen. På basis af data fra 2020 har Peter K. Møller beregnet, at antal kg EKM forklarer 64 procent af dækningsbidraget for jersey og 42 procent for stor race.

Malkning er den største enkeltopgave i stalden, og derfor bør man stille skarpt på, om man udnytter potentialet. Er der økonomisk basis for at skifte fra to til tre malkninger eller tilbage? Og hvad kan opnås ved at malke med 12 timers intervaller? lød Peter K. Møllers forslag til refleksion.

»I bør også kigge på koens tidsbudget i forbindelse med malkning. En ko er presset på tid, så man skal ikke spilde køers tid under malkning. Sørg for, at de ikke skal vente for lang tid før, under og efter malkning«, sagde Peter K. Møller.

Det handler dog ikke om at skynde sig så meget, at man sjusker.

»Hvis man vil opnå kvalitetstillæggene, skal der generelt være styr på hygiejne og rutinerne under malkning«, sagde Peter K. Møller.

Han pegede endvidere på det vigtige i at gennemgå staldanlægget og få belyst, hvor der er flaskehalse, og hvor man kan gøre ekstra for kokomforten.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.