Gør noget for koen ellers falder ydelsen 10 procent

Koen kan ikke selv gøre noget. Det er landmanden, der må gøre noget for koen, når det er hedebølge.

Ventilation, rigeligt med vand og foder, som er mere koncentreret og fylder mindre i maven. Det er tre meget vigtige ting, når man skal forebygge, at køerne får varmestress, hvilket er meget aktuelt i disse dage.

Sådan lyder det fra kvægrådgiver Claus Larsen, KvægXperten.

»Køerne skal helst ligge i sengebåsene og tygge drøv, hvis man vil have en høj mælkeydelse, og derfor må man gøre, hvad man kan, for at de har lyst til det. De kan jo ikke selv gøre noget«, siger han.

Det er netop, hvis de ikke ligger i sengebåsene, man skal være på vagt. Hvis det er varmt og fugtigt vejr, prøver køerne at stille sig steder, hvor der måske er lidt mere luft. Så får de ikke spist og tygget drøv i tilstrækkeligt omfang, og mælkeydelsen falder.

Svært at få ydelse op

Malkekøer er hårdt belastede, når de skal yde meget mælk, og det samtidig er varmt.

»29. juni sidste år var luftfugtigheden 98. Da væltede køerne og smed 4 kg mælk om dagen, og det tog lang tid at komme på ret køl igen«, siger Claus Larsen.

Det svarer til et fald i mælkeydelsen på 10 procent.

Han anbefaler, at sengebåsene er velstrøede. Rigeligt med drikkevand bør være en selvfølge. Når man har åbnet stalden så meget, man kan, rykket gardinerne helt i bund osv., skal man overveje, om der må ekstra tiltag til.

»Er der vokset buske og træer op ad stalden, som tager vinden, må de skæres væk. Der er nogle, som med held installerer ekstra ventilation i stalden, vandforstøvning eller sågar en havevander på taget, som køler taget ned«, siger han.

Koens behov for vand stiger meget, når temperaturen stiger. Undersøgelser viser, at for hver grad temperaturen stiger over 20, hæves vandoptaget med 3 liter. Der skal være 10 cm drikkekar pr. ko.

Mindre hold til malkning

Samtidig skal man sørge for, at køerne ikke står for tæt i længere tid. Når de står tæt, er det sværere at komme af med varmen. Det kan man gøre noget ved, hvis man tager færre køer til malkning ad gangen, men så til gengæld flere hold.

Endelig skal man være opmærksom på, at foderet ikke tager varme. Det kan man gøre ved god stakstyring, og samtidig skal der gerne mere salt og konserveringsmiddel i fuldfoderet, så det holder sig frisk i 24 timer, påpeger Claus Larsen.

Faktaboks

Tegn på varmestress hos køer

  • Dovne køer
  • Køerne opsøger skyggen
  • Køerne søger efter frisk luft
  • Køerne søger mod overbrusning, f.eks. vanding v. afgræsning
  • Hurtig vejrtrækning, over 60 pr. minut
  • Køerne taber spyt
  • For lidt drøvtygning

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.