Giv medarbejderne lige så meget fokus som foderplanen

Medarbejderpleje er afgørende i dansk landbrug af flere årsager. Især i den tid vi står i.

Af Klaus Ingvartsen, Kvægrådgiver, Kvægrådgivning Danmark

Dansk landbrug lider under mangel på kvalificeret arbejdskraft, hvilket gør det nødvendigt at pleje og fastholde de eksisterende medarbejdere for at undgå hyppig udskiftning og de omkostninger, der følger med rekruttering, afgang og oplæring af nyt personale.

Arbejdsmiljø og trivsel

En positiv arbejdskultur og et sundt arbejdsmiljø er vigtige for medarbejdernes trivsel og produktivitet. Dette er særligt relevant i landbruget, hvor arbejdet kan være fysisk og krævende, og hvor medarbejderne ofte arbejder tæt sammen under forskellige forhold.

Konkurrenceevne og produktivitet

Ved at investere i medarbejderpleje kan landbrugsvirksomheder forbedre produktiviteten og dermed konkurrenceevnen. Tilfredse medarbejdere er ofte mere engagerede, effektive og tilbøjelige til at yde deres bedste.

Image og tiltrækning af arbejdskraft

Et landbrug, der er kendt for at værdsætte og pleje sine medarbejdere, vil have et bedre omdømme, hvilket kan gøre det mere attraktivt for potentielle medarbejdere at søge job i branchen. Dette er vigtigt, da landbruget skal tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere for at opretholde og udvikle sin produktionskapacitet.

I lyset af disse faktorer er medarbejderpleje afgørende for dansk landbrug i den nuværende tid, da det ikke kun påvirker virksomhedens evne til at producere og konkurrere, men også dens image, bæredygtighed og evne til at tiltrække den nødvendige arbejdskraft. Og ved at sætte fokus på nogle af ovenstående argumenter, skulle der med tiden gerne skabes flere arbejdspladser, hvor den gennemsnitlige ansættelsestid i landbruget forlænges.

Her er tre relativt simple tiltag du kan sætte i gang, hvis de ikke allerede er en del af hverdagen i din virksomhed. Udfordringen er at få skabt en ny kultur, end den der allerede er tradition for. Dette er for nogen en stor udfordring, men der er masser af redskaber, der kan hjælpe dig.

1. Tal sammen, for at blive stærkere i virksomhedens team. Hvad er jeres målsætning, hvad arbejder i for og imod?

  • Korte dagsmøder – overlevering af viden.
  • Ugemøder – målsætninger – ideer – udfordringer.

2. Medarbejdersamtaler (MUS) Lær dine medarbejdere bedre at kende, her kan fokus være mange, eks. hvad motiveres medarbejderen af?

3. Det skal også være sjovt på min arbejdsplads. Skab et fællesskab.

  • Vis dit årshjul med virksomhedens fælles arrangementer høstfest, grillaften m.m.
  • Fokus på anerkendelse, inddragelse og feedback til de medarbejdere der præsterer på dette. To sodavand og en pose slik under en kold eftermiddagmalkning koster ikke meget, men kan være eksplosivt i forhold til medarbejdernes trivsel og din virksomheds omdømme på sigt.


  


 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.