Glem ikke kalvene når marken kalder i varmen

Sæt dig ind på kalvens område i 5 min. Har du det varmt er det nok ret sikkert at kalven også har det varmt.

Af Line Christensen, kvægrådgiver Syddansk Kvæg

Varmen lod vente på sig – og endda længere end vi havde forventet. Det betyder at markarbejdet er gået i gang med et brag og andre ting bliver udskudt eller helt glemt i processen. Men ikke kun marken kræver opmærksomhed i denne varme – det gør både køer og kalve. 

Efter 2018 har de fleste landmænd lært konsekvensen af manglende mulighed for køling af køerne, men kalvestalden, hytterne og de varme plastikhytter er ofte blevet glemt i processen.

Det kan blive stegende hedt i kalveområdet og specielt i plastikhytterne er der mangel på ventilation. Sørg derfor for at åbne ventilationslugerne i enden af hytter og hvis hytterne står op ad en væg, så overvej om de kan rykkes ud og dermed skabe mulighed for at luften kan komme igennem hytterne.

I de indendørs kalvestalde skal der også åbnes godt op. Ned med gardinerne og har man mulighed/råd, skal der også sættes ventilation op. Mange har gode erfaringer med tubeventilation i kalvestalden.

Hytterne kan være sværere at på luften til at cirkulere i. Overvej om der kan laves en løsning ala det der er i plastikhytterne, men sørg for at det kan dækkes til, hvis der kommer sne til vinter.

Ligegyldigt hvilken løsning man har/vælger og hvilken type kalveopstaldning man har er der én vigtig regel – KALVE MÅ ALDRIG LIGGE I TRÆK.

Ydermere skal de altid have vand tilgængeligt. Også de mindste kalve, og også selvom de kun er få timer gamle. Nogle vil argumentere imod dette, da holdningen kan være at de alligevel er for små til at drikke. Dette er dog uden betydning (også om vinteren). En spædekalv drikker meget lidt, så hvad der kan ligne samme mængde som der blev tildelt, kan spædekalven godt have haft mulen i. Det er derfor ikke altid at vores øjne ser, hvad kalven har brug for.

Og sidst, men ikke mindst, husk fluebekæmpelsen. Det er nemmere at forebygge end at løse problemet når man ikke kan se kalveområdet for bare fluer. Undervurder ikke fejning af gulve og oftere mugning – det gør en væsentlig forskel.

Så rådet herfra er:

  • Sørg for ventilation. Sæt dig ind på kalvens område i 5 min. Har du det varmt er det nok ret sikkert at kalven også har det varmt.
  • Sørg for at der altid er vand tilgængeligt hele døgnet rundt – også til de aller mindste kalve. 
  • Sørg for rigelig fluebekæmpelse. Mug, vask og fej gør en stor forskel. Hold kalveskåle rene efter mælkefodring – fluerne elsker gammel mælk, ajle og møg!

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.