Gnaske, gnaske, gnaske: Bakterier skal æde køernes skadelige metan

Nyt projekt vil bruge biofiltre i kompost til at bearbejde metan.

Uhm – haps. Gnaske, gnaske, gnaske.

I overført forstand kan der komme til at lyde nogenlunde sådan foran danske kvægstalde i fremtiden.

Forskere fra DTU og Københavns Universitet vil sammen med Seges, COWI og PHF Miljø & Anlæg nemlig udvikle, designe og teste en ny type anlæg med biologiske filtre, som kan være med til at løse kvægbrugets metanproblem.

Konkret handler det om at suge metanen ud af stalden via punktudsugning over liggearealet og via ventilationsrør føre den metanholdige luft ud af stalden og ind gennem filteret udenfor. Filteret består af kompost – enten i en container eller nedgravet i jorden.

Teknologien er allerede nu i anvendelse, idet den er opfundet til omsætte metan fra lossepladser og deponier.

”Derfor er det er oplagt for os at forsøge at bruge biofiltre til at reducere metanudledningen fra stalde, men der er flere udfordringer i at overføre teknologien,” siger projektleder Charlotte Scheutz, som er professor i miljøteknologi ved DTU.

Projektet med navnet BIOMET, har netop modtaget næsten 4,6 millioner kroner via GUDP-midler. Ifølge Charlotte Scheutz er forventningen at opsamle 40 procent af metanudledningen fra en kvægstald og reducere den til kuldioxid og vand.

Metanen skal ikke kun suges ud af staldluften, men også fra luften over gyllen i overdækkede gyllebeholdere, hvor koncentrationen er højere og metanen derfor nemmere at opsamle. Charlotte Scheutz forventer, at man kan omsætte 80 procent af metanen fra luften opsamlet fra gyllebeholderne.

Forventningerne bygger dog først og fremmest på målinger, som er lavet under laboratorieforhold eller i små pilotanlæg. Derfor er projektets undersøgelser af de reelle udledninger fra fungerende kostalde og gyllebeholdere en vigtig forudsætning for udviklingsarbejdet.

Mindre ammoniakudslip og lugt

BIOMET drejer sig primært om at fjerne metan fra staldluft og gyllebeholdere, men som en sidegevinst forventer projektet også at reducere både lugt og ammoniakudslip. Hvis det lykkes, vil biofiltrene kunne opfylde flere væsentlige funktioner på én gang.

Omsætningen af ammoniak – NH₃ – er dog ikke helt uproblematisk. Den bliver omdannet til ammonium i den fugtige kompost, og bliver derefter omsat til nitrat af mikroorganismer.

Hvis der opstår områder i komposten med lavt iltindhold, kan der imidlertid også dannes lattergas, og det er problematisk, fordi lattergas er en endnu kraftigere drivhusgas end metan. Derfor vil projektet løbende overvåge processerne i biofilteret, så det ikke får utilsigtede effekter.
 

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.