God majshøst: 'Jeg sparer 700 kroner per dag'

Lars Jensen har høstet sin majs, og kvaliteten er så god, at han kan spare 700 kroner om dagen på råvarer i forhold til 2015.

At majsen står godt for direkte betydning for de ellers trængte kvægbønder.

En af dem, der er rigtig glade, er mælkeproducent Lars Jensen fra Rens tæt på Bylderup-Bov i Sønderjylland. Han blev ramt af sidste års dårlige høst, men har i år fået revanche.

Dagen efter majshøsten sidste uge fik Lars Jensen taget en friskanalyse af udbyttet. Den viste, at majsen lå meget tæt på 11.000 foderenheder pr. hektar. 

"Det er slet ikke så ringe," siger Lars Jensen, der har majsen stående på sandjord.

Lars Jensen havde sidste år middel og sene majssorter, hvor resterne blev afleveret som biogas på grund af den ringe kvalitet, men i år såede Lars Jensen en tidlig majssort, der har nydt godt af varmen i maj og juni.

"Lige umiddelbart betyder høsten, at jeg sparer 700 kroner per dag af råvarer i forhold til 2015," siger Lars Jensen. 

Hans majs har en meget god fordøjelighed og passende med stivelse og tørstof, der gør, at Lars Jensen ikke behøver at købe lige så meget korn og roepiller til foder til hans malkekøer. 

På sin gård i Rens har Lars Jensen 177 malkekøer og opdræt. Han dyrker majs og græs på gårdens marker.

 "Min majs har åbenbart fået de varmeenheder, de havde brug for. Sidste år havde vi 1000 FE/ha mindre end i år," siger Lars Jensen, der har høstet 72 hektar majs.

Udbyttet blev i gennemsnit 40 tons grønmasse/ha.

Som det ser ud nu, så har Lars Jensen majs nok til halvandet år. Han blev færdig med at høste majs i torsdags, og nu ligger det godt under plastik. Hvis høsten bliver dårlig næste år, vil han bruge den ekstra majs i starten af næsten sæson, eller vil han sælge det overskydende ensilage.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.