Gode ben og et godt yver er afgørende for høj livsydelse
Er der en sammenhæng mellem livsydelsen og eksteriør? Udenlandske undersøgelser viser, at eksteriøregenskaber er afgørende for livsydelsen.

Af Peter Hansen, kvægkonsulent, KvægrådgivningDanmark

Undersøgelser fra Spanien, Frankrig og Canada viser, at der er en sammenhæng mellem kåring og livsydelse.

Undersøgelserne konkluderer, at det godt kan betale sig at have fokus på eksteriør egenskaberne i sin avlsstrategi, hvis man har et ønske om holdbare køer med en høj livsydelse. Resultaterne var som følger i tabel 1.

Tabel 1. Sammenhæng mellem eksteriør og livsydelse, Canada og Spanien

Figur 1. Sammenhæng mellem eksteriør og livsydelse, Frankrig

Derudover har man i Canada undersøgt enkelte eksteriører egenskaber set i forhold til holdbarhed.

Et godt yver og gode ben

Følgende fem yveregenskaber i prioriteret rækkefølge har størst effekt på holdbarhed: Yverdybde, foryvertilhæftning, yverkvalitet, yverbånd og bagyvertilhæftningens højde.

Derefter kommer følgende fire lemmeegenskaber: Hasestilling, klovhældning, knoglebygning og hasevinkel.

Der er ifølge undersøgelserne fra Spanien, Frankrig og Canada stor sammenhæng mellem eksteriør og livsydelse. Det kunne være meget interessant at se lignende undersøgelser med et dansk datagrundlag. 

Livsydelse

Det er meget moderne at have en så lille andel opdræt som muligt og fokus på lav udsætterprocent. Det får man ved at have køer, der kan holde til flere laktationer.

Der er god økonomi i at have holdbare køer med en høj livsydelse. Livsydelsen fremgår af mælkeproduktionsopgørslen, og er beregnet ud fra antal døde, aflivede eller slagtede køer inden for de sidste 12 og 24 måneder.

Management

Der er mange faktorer, der skal gå op i en højere enhed for at opnå den ønskede livsydelse. God management er meget dækkende.

Som en del af din management skal du have fokus på din avlsstrategi. Hvad er det for en besætning, der skal til, for at opnå dit mål? Hver inseminering er en investering i din fremtidige besætning.

Mange forhold påvirker livsydelsen, men to helt fundamentale egenskaber skal være i orden:

1. Koen skal have gode ben, så den kan komme fra A til B så let og ubesværet som muligt samt rejse og lægge sig uden problemer.
2. Koen skal kunne malkes uden problemer, blandt andet skal malkemaskinen hænge ordentligt.

Der er med andre ord mange ting, man kan arbejde med i stalden for at forbedre livsydelsen og ikke mindst ved at have fokus på sin avlsstrategi.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.