Gode klove giver lavere tidsforbrug og højere ydelse

Klaus Jørgensen har øget frekvensen af klovbeskæring, og nu sker det hver fjerde måned.

Det betyder noget, at der ikke går for lang tid mellem, at køerne bliver klovbeskåret. Det erfarer mælkeproducent Klaus Jørgensen, Gislev, der før fik klovbeskåret hver sjette måned, siden hver femte, og nu får det gjort hver fjerde måned.

»Det handler først og fremmest om dyrevelfærd. Hvis vi får klovbeskåret i tide, forebygger vi problemer for koen«, siger han.

Koens problemer er også landmandens problem, og det fører til øget tidsforbrug.

»En ko med en skavank kræver ekstra tid, som vi altså sparer, hvis vi klovbeskærer i tide«, siger han.

Samtidig hænger den øgede indsats sammen med en stigende ydelse, der nu er på 10.700 kg EKM pr. årsko. Jo mere mælk køerne giver, des hurtigere vokser klovene.

»Køerne er toptunede atleter. Vi er nødt til løbende at fintune hele vejen rundt for at løfte ydelsen, også på klovbeskæring«, uddyber han.

Vedligehold

Ifølge klovbeskærer Sofie Bjørn Skovsgaard er der flere og flere, der prøver selv at klovbeskære, fordi det er en udgift.

»Nogle går det godt for. De bliver ved. Andre giver op efter et års tid, og så kan det faktisk tage et år yderligere at rette op på fejlene«, siger hun.

Klovbeskæringen har til hensigt at kompensere for det manglende slid, der sker, når køer går på stald, men i virkeligheden er født til at leve ude. Med den rigtige beskæring ligger vægten det rigtige sted på kloven, og der opstår ikke skader. Selvfølgelig kan der stadig opstå uheld, hvis køerne slæber man-ge sten ind på staldgangen, eller der ligger spidse jernting. Der kan selvfølgelig også komme diverse sygdomme, som skal behandles.

Klarer selv akutte

Klaus Jørgensen klovbeskærer kun selv, hvis der er en akut skade mellem de faste rutinebesøg af klovbeskæreren.

»Vi vil hellere forebygge end helbrede. For os er det et hadejob, som tager tiden fra andre opgaver, og man skal ikke tro, det er gratis at gøre det selv«, siger han.

Han mener ikke, at han selv har personale nok til at nå det og overlader det derfor til klovbeskæreren.

»Vores udstyr er ikke så godt som det, klovbeskæreren har, vores boks er mere primitiv og kun egnet som en nødløsning. Klovbeskærerens boks er også mere sikker, men vi kan jo ikke selv forrente så dyr en boks«, siger han.

Faktaboks

Derfor klovbeskæring

  • Forebygger halthed, der koster på ydelse, fertilitet, levetid og dyrevelfærd.
  • Det anbefales, at malkekøer klovbeskæres for hver ca. 3.000 kg mælk, men behovet har maget at gøre med det miljø køerne befinder sig i.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.