To gode råd til at justere malkerobotten - og øge ydelsen

Har du styr på Kraftfodertildeling og Malkeparametre i dine malkerobotter?

Af Lasse Kruse Ledet, kvægrådgiver, LandboNord

Uanset hvilket mærke af malkerobot, man har i sin besætning, kræver det, at man løbende justerer og tilpasser malkerobotten for at sikre effektiviteten i robotten og hos køerne.

Vi har i LandboNord landmænd, som får gennemgået deres robotter fire gange om året, for at sikre alt er som det skal være og få robotten fuldt optimeret.

Der er også besætninger, hvor der ikke er rørt ved robotterne siden den dag, de blev sat ind. Her kan robotterne være en begrænsning i forhold til køernes ydelse. Det kan også være, at køerne er steget i ydelse, uden at kraftfodertildeling og malkeindstillinger er tilpasset.

Køer kan godt lide at tingene er ens hver dag, og derfor er det vigtigt at robotter er indstillet, så de ikke får for store ændringer.

Fodring efter ydelse

Vi ser steder hvor kraftfodertildelingen falder 100 dage efter kælvning, på trods af at køerne levere 40-50 kg mælk.

Det kan oftest ses på laktationskurverne, hvor der er faldende ydelse efterfølgende. Der er steder hvor Kraftfodertildelingen, er meget uhensigtsmæssig i forhold til køernes ydelse og behov.

Figur 1. Ydelse før og efter ny Fodertabel 


Vi har et eksempel på uhensigtsmæssig Fodertabel, hvor køerne blev låst på 4,5 kg kraftfoder fra 25 dage efter kælvning og først blev fodret efter ydelse efter 60 dage.

Det kostede topydelse, og som man kan se på figur 1, så kvitterede køerne meget på den nye Fodertabel, hvor der bliver fodret efter ydelse fra dag 21 for 1. kalvs og fra dag 14 for ældre køer.

Afvisning i robotten

Malkeparametre har stor betydning for hvordan dine køer søger robotterne.

Figur 2. viser en landmand, hvor køerne bliver sat ned i Malketilladelse 150 dage efter kælvning. Det resulterede i, at der i første omgang bliver flere afvisninger på køerne(pink) og dermed færre malkninger(blå).

Ved at tilpasse det, så køerne ikke pludseligt bliver afvist, får køerne en fladere laktationskurve og dermed mere mælk.

Der er også en risiko for, at køerne bliver hentekøer, når de pludseligt bliver afvist mere i robotten. Så ved at sikre køerne ikke bliver begrænset i Malketilladelse midt i laktationen, kan vi være med til at lave færre hentekøer.

Kan din besætning flyttes?

Et godt råd herfra er at få kigget på Malkeparametre og Fodertabeller, for at se om der måske kunne være noget at flytte på i din besætning.

Kig på laktationskurverne for at se om der er ydelsesfald, som eventuelt kunne skyldes justeringer i robotten, eller om køerne får den topydelse, som de skal.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.