Godt for økonomi og klima: Mælkeproducent er 80 procent selvforsynende med foder

Bjergbonden, eller Holger Hedelund Poulsen som han egentlig hedder, er næsten selvforsynende med foder til hans 190 jersey malkekøer.

Hvis man skal nå målet om klimaneutrale fødevarer i 2050, kræver det, at man tænker bæredygtighed hele vejen rundt om produktionen; fra mark til middagsbord.

Det har man blik for hos Ejer Møllegård ved Skanderborg. Her er man godt i gang med den bæredygtige omstilling, blandt andet ved at producere eget foder, så man ikke skal importere gmo-soja fra Sydamerika.

Arlagården Ejer Møllegården drives og ejes af landmand Holger Hedelund Poulsen, også kendt som bjergbonden. Han har 190 jersey malkekøer, som han selv producerer foderet til.

"Der er mange, der dyrker eget foder, men forskellen er, at jeg forsøger at producere så meget som muligt selv. Og det er der mange gode grunde til", siger Holger Hedelund Poulsen, der har fået beregnet sin klimaprofil gennem Arla.

"En af dem er, at det er tydeligt bedre for klimaet, end hvis man henter det i Sydamerika. Det er mere bæredygtigt, fordi det ikke belaster så meget og sparer unødvendig transport. Derudover er måden man dyrker på i Sydamerika heller ikke ret klimavenlig", siger han.

Også en god forretning

På gården arbejder han med at omlægge sin foderproduktion fra importeret gmo-soja til egenproducerede hestebønner, græs og majs. I dag er Ejer Møllegaard 80 procent selvforsynende med foder, og gården vil indenfor de næste par år være 90 procent selvforsynende.

"Vi har øvet os i mange år, og gradvist trappet produktionen op. De sidste par år har vi erstattet halvdelen af vores indkøbte kraftfoder med hestebønner", siger Holger Hedelund Poulsen, der nu kun køber rapskager og lokkemad til malkerobotterne.

Men det er ikke kun godt for klimaet - også samvittigheden og tegnebogen.

"Det foder, man selv producerer, er der ingen omkostninger på i forhold til håndtering og transport. Derudover er foderet også af en kendt kvalitet, når vi selv dyrker det, og det betyder meget, når vi snakker soja. Jeg har ingen unødige omkostninger – for jeg producerer kun det foder, mine kvæg har brug for,” siger han og gætter på, at han har en besparelse på omkring 1000 kr. pr. ko ved at dyrke selv.

Målet er 90 procent selvforsynende

For at nå målet om at bliver 90 procent selvforsynende med foder vil Ejer Møllegård kigge på, om man eksempelvis kan bruge formalet rapsfrø som fedtkilde i stedet for at købe fedt og tilsætte foderet. Der er endnu en omvej, hvor man kan spare klimaet for transport.

"Hvis man ellers kan producere sine ting konkurrencedygtigt, er det billigere end når det skal afregnes andre i transport", siger landmanden.

Derudover fortæller Holger Hedelund Poulsen, at produktionen af eget foder betyder, at han kan producere GMO-fri mælk, mælk lavet uden brug af genmodificerede fodermidler, der giver en merpris på 800 kr. pr. ko.

"Der er mange små ting, hvor man kan sætte ind. Det giver måske lidt ekstra arbejde, men det er også en udfordring og en tilfredsstillelse at få noget til at lykkes", siger han.

Besøg af minister

På mandag afholder Mejeriforeningen et arrangement på Ejer Møllegård ved Skanderborg for at sætte fokus på behovet for bæredygtige tiltag på de danske mælkeproducerende gårde, hvis målet om klimaneutrale fødevarer i 2050 skal nås.  

Her skal landmand Holger Hedelund Poulsen, Mejeriforeningen, Arla og miljø- og fødevareministeren, Jakob Ellemann-Jensen se nærmere på de bæredygtige tiltag på gården og debattere, hvad der skal til for at sætte endnu mere fart på omstillingen – og hvilke barrierer, som landmændene og fødevareproducenterne oplever i dag.

Emneord Top2

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.