Græsset er fyldt med sukker - pas på ensilagen ikke tager varme
Et højt sukkerindhold kan give udfordringer med varmedannelse i første slæt. Læs flere aktuelle råd til kvægbedriften i næste udgave af magasinet Kvæg, der udkommer 11. juni.

Af Thorkild Moos, kvægchef, LandboSyd

De første analyser på 1. slæt indikerer højt sukkerindhold.

Hvis ensilagen tilmed er blevet tør (>35 pct. tørstof), er der risiko for, at græsensilagen tager varme efter åbning, og det bliver svært at styre varmen i stakken, men også på foderbordet.

Det vigtigste skridt for at forebygge spild og varmedannelse ved udtagning er at holde et rent snit med meget lille overfladeareal, og her er det mest ideelt at bruge en blokskærer.

Men selvom ensilagen er kold i stakken, kan foderet stadig generere varme på foderbordet, og varme i foder er lig med spild af energi, som koen kunne lave mælk af.

Her bør man tilsætte syre til foderet for at forebygge varme. Der kan vælges både tør-syre, som er nemt og mere sikkert at arbejde med, samt syre i flydende form, som kan være billigere, men også kræver en høj disciplin omkring sikkerhed.

Det handler om at mindske spild af foder, og i forlængelse af sidste års tørke er det for mange grønt guld, der skal sikres.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.