Græsset er ikke længere så lækkert: Nu skal hver kvie have to hektar

Af Birgitte Kjemtrup Høyer, kvægrådgiver, ØkologiRådgivning Danmark

Den økologiske afgræsningsprognose mener, at der i den kommende tid er en tilvækst på cirka 10 FEN pr. ha pr. dag. Vores opgørelse i ØkologiRådgivning Danmark viser, at der nok er lidt mere. For begge parter gælder det dog, at der er tale om marker i omdrift, hvor markerne ikke er bidt længere ned end 5-6 cm.

Når du kigger på dine afgræsningsmarker, skal du vurdere, hvor stor en del der faktisk græsses. Dvs. hvor stor en del af markerne er tuer med gamle klatter, og hvor stor en del er lækkert græs. Reelt set på nuværende tidspunkt i sæsonen, er det måske så lidt som 50 procent af marken, hvor der er ædelyst til græsset. Så nøgternt set, er der måske 5 FEN pr. ha til rådighed pr. dag fra nu af og frem, så længe det er græsvejr.

For økologiske kvier gælder det, at afgræsningssæsonen er frem til 1. november, hvor vejrlig og markernes beskaffenhed stadig er ok for dyrenes velfærd. Med de milde efterår vi har haft de sidste par år, er det ikke usædvanligt at kvierne kan være ude meget længe, hvor der er ly og læ til rådighed.

Så der skal opmærksomhed til markerne allerede nu. Enten skal flokstørrelsen reguleres, eller arealet udvides, da en drægtig kvie har et fodringsbehov pr. dag på 7-8 FEN, og det oftest er dem, der går ude længe. Har man ikke mulighed for at udvide arealet, eller tage lidt af flokken på stald, kan man snildt fodre lidt fra en høhæk. Målet med øvelsen er at undgå huldtab i det sene efterår, så man får kvier ind i god kondition, som fint kan klare en kælvning og opstart af laktation.

Får man ikke reguleret i tide, vil kvierne græsse tættere og tættere på de gamle klatter og derved have større og større risiko først for huldtab, og dernæst et svækket immunforsvar, for til sidst at få en ordentlig omgang parasitter, oftest lungeorm, som i værste fald kan føre til udsætning før kælvning, samt ikke at forglemme en dyrlæge regning til behandling.

Rettidig omhu er en væsentlig faktor i dette spil, som man ikke må undervurdere.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.