Græsset gør comeback - det havde ingen vel troet på?
Ugen på spidsen: Græsset gror og det bliver spændende at se, hvor meget det kan nå at kompensere for den lange periode uden vækst, mener denne uges klummeskribent,

Da jeg i forsommeren begyndte at skrive tørke-relaterede artikler var der stadig en hvis optimisme at spore i forhold til græssets evne til at kompensere for en periode uden vækst.

Græsset skulle nok komme igen - det gør det jo altid, lød svaret fra flere sider. Som ugerne gik og varmen fastholdt sit tag, svandt det ind med optimistiske græs-sjæle i branchen. Og det med god grund.

Der skal ikke være nogen tvivl om, at tørken har ramt hårdt - men nok også forskelligt. Især økologer blev presset hårdt på afgræsning og måtte tage hul på første slæt lang tid før forventet. Samme pres oplevede de landmænd, som havde skåret grovfoderlagrene til, så der kun var et beskedent overlap.

Langt om længe kom der dog vand og græsset gav sig til at gro. Hvem havde troet på det?

Jeg møder flere og flere landmænd, som taler om et nyligt slæt af god kvalitet og med en fin mængde forholdene taget i betragtning. Selvsamme landmænd taler også med forventning om et slæt i oktober, og nogle har også spurgt, om det går så galt, som vi alle har frygtet?

Svaret får vi først, når de sidste snittere har forladt græsmarkerne og udbytterne er registreret.

Nu handler alt på et kvægbrug jo ikke om græs. Vigende udbytter i korn med stigende foderpriser til følge får konsekvenser for produktionsøkonomien, ligesom uens modnede majs også vil sætte sit præg på fodring og regnskab.

Alligevel er det en smule fascinerende, at afgrøder kan vågne, som græsset og majsen flere steder gjorde, da nedbøren endelig kom. Gad vide, hvor meget græsmarkerne kan nå at indhente? Hvad tror du og hvordan er det gået på din bedrift?

Peter Winther Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Claus Solhøj, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning til omtalte emne.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.