Guide: Sådan gøres græsmarkerne klar til vinter

Tjek græsmarkerne nu og læg en plan for, hvordan de gøres klar til vinter.

Tag det sidste slæt i græsmarken inden midten af oktober og helst ikke senere, da græsset skal nå en passende bladmasse inden vinter.

Sådan lyder et af flere råd fra Velas, som i et nyhedsbrev sætter fokus på vinterklargøring af græsmarker.

Bladmassen inden vinter kan styres via tidspunktet for sidste slæt og stubhøjden. Nogle vil udnytte det nuværende stabile vejr til at få bjærget sidste slæt med passende tørstofindhold og undgå strukturskader i græsmarken. Her kan stubhøjden med fordel sænkes til 5-6 cm, så græsset ikke når samme hurtige genvækst som den normale stubhøjde på 7 cm.

Tages sidste slæt medio oktober bør stubhøjden til gengæld være 1-2 cm højere end normalt, så græsset efterlades med tilstrækkeligt grønt bladareal.

gør afgræsningsmarkerne klar

Det er ikke kun slætmarkerne, som skal gøres vinterklare. Ifølge Velas, skal man pudse afgræsningsmarken af inden vinter, hvis græsset er højere end 20 cm. Stubhøjden kan sænkes til 5-6 cm, så græsset ikke når samme hurtige genvækst som den normale stubhøjde på 7 cm.

Sker afpudsningen først i slutningen af oktober, bør stubhøjden til gengæld være 1-2 cm højere, så græsset efterlades med tilstrækkeligt grønt bladareal.

I balancen

Det er vigtigt at vurdere markerne medio oktober og lave en evt. afpudsning senest 20. oktober. Græs udlagt i sensommeren er meget lidt modtagelig for sneskimmel, hvorfor disse marker ikke skal afpudses/høstes, da det ofte giver risiko for spor i marken.

Græsset skal være i balance inden vinter – dvs. græsset skal være gået i ”dvale” inden vinter – et højt kvælstofniveau i jorden og planterne, får planterne til at fortsætte væksten, hvilket øger risikoen for udvintring. Derfor øges risikoen i marker med sen tildeling af større mængder gylle og gamle marker med højt kvælstofindhold i jorden, samt omkring gødnings- og urinpletter i afgræsningsmarken.

Kalium virker som frostvæske i planterne. Underskud af kalium øger derfor risikoen for udvintring. Der er flere steder høstet store græsudbytter. Som tommelfingerregel kan man regne med, at der bortføres 25 kg kali pr. 1000 FEN, der er bortført marken. Er der således høstet 10.000 FEN pr. ha, bør marken løbende være tilført 250 kg kalium pr. ha. Er kalitallet under 5 på grovsandet jord, og der er høstet mere kalium, end der er tilført, kan overvintringen forbedres ved at tilføre 50 kg kalium pr. ha umiddelbart efter sidste slæt, hvis det er taget rettidigt medio oktober.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.