Høj mælkepris skal forvaltes med fornuft

Det kan være fristende at øge mælkeleverancen ved at øge antallet af køer i stalden, men selvom mælkeprisen er høj, gælder det om at have fokus på produktionsomkostningerne på hvert eneste kg mælk, mener ugens klummeskribent på Kvæg Plus.

Det var i sandhed en dejlig, opløftende og tiltrængt nyhed, da Arla i går annoncerede en stigning i mælkeprisen på knap 30 øre pr. kg for konventionel og knap 23 øre pr. kg for økologisk mælk. Med de mange og heftigt stigende omkostninger til stort set alt vedrørende fødevareproduktionen, er det nødvendigt med stigende afregningspriser for at opretholde konkurrencekraften.

Når man som mælkeproducent netop nu ser, at mælkeprisen stiger, forstår jeg godt, hvis det kan friste nogle til at tænke, at så skal der være lidt flere køer i stalden, så der kan leveres mere af den dyre mælk.

Men flere køer giver ikke nødvendigvis en større mængde mælk i tanken, som kvægrådgiver Anette Østergaard fra LandboNord, påpeger i en artikel her på sitet. Flere køer på arealet kan i stedet reducere tiden til at æde, gå rundt i stalden og muligheden for at komme til vandtruget. Med flere køer, som skal malkes, er der risiko for, at tiden på opsamlingspladsen forlænges, og det gavner ikke den enkelte kos mælkeproduktion eller sundhed.

Læg dertil at den kommende tids stigende temperaturer vil føre til varmestress, hvis stalden ikke er tilstrækkeligt ventileret. Endelig er der også lovgivningen, som forbyder at have flere end én ko pr. sengebås i stalden.

Trim – også ved høj mælkepris

Der kan være steder, hvor der er plads, båse, luft, tid og foder til at holde lidt flere køer i stalden for at udnytte den høje mælkepris. Men afgørelsen må bero på en individuel beregning, hvor alle omkostningerne tages med.

Med de stigende mælke- og kødpriser giver det også mening at opdatere kalkulen for, hvornår en ko må udsættes, fordi den bidrager med mindre end den forbruger.

Samlet set gælder det altså stadigvæk om at trimme produktionen og have fokus på omkostninger og indtægter.
 

Giv gerne din kommentar herunder.

Peter W. Mogensen, journalist og kvægfaglig redaktør på LandbrugsAvisen, magasinet Kvæg, magasinet Kødkvæg samt Kvæg Plus.

Faktaboks

I den ugentlige klumme på Kvæg Plus, "Ugen på spidsen", sætter Peter W. Mogensen og Frederik Thalbitzer, journalister og kvægfaglige redaktører på LandbrugsAvisen, magasinerne Kvæg og Kødkvæg samt Kvæg Plus, kvægugen i perspektiv.

Klummen er udtryk for skribentens personlige synspunkt, og udtrykker ikke nødvendigvis bladhusets holdning.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.