Højtydende køer må ikke spilde tiden
Aktivitetsloggere viser, hvor der kan sættes ind for at øge kokomforten.

Det har regnet voldsomt mange steder, og derfor står der vand i mange ensilagesiloer.

»Det er bare no-go, hvis man vil have en stabil fodring«, understregede kvægrådgiver Mie Riis, LMO, på Djurslands Landboforenings kvægmøde.

Stabil fodring er sammen med komfort og klove tre vigtige forudsætninger for ydelsesfremgang.

LMO har en del erfaring med aktivitetsloggere og video i kombination til at se, hvad køer egentlig får dagen til at gå med. Opnår de nok liggetid? 11-13 timer er optimalt. Men ligger 80 procent af køerne samtidig, eller er det kun 50 procent? Hvem ligger for længe, hvem ligger alt for kort tid? Hvad laver køerne, når de ikke hviler? Står de, går de? Der er set eksempler på køer, der står ret op og ned i en sammenhængende periode på næsten 12 timer, og kun tager få skridt hver tredje-fjerde time. Hun får ikke de 10-15 hvileperioder hen over døgnet, der er optimalt.

Nyttig viden

De svar giver aktivitetsloggerne ved at vise både et besætningsgennemsnit og spredningen. Det er nyttig viden, hvis hvile- og ædetiden øges og stå- og ventetiden omvendt mindskes.

Det kan være sengebåsenes størrelse eller underlag, inventaret, pladsen på gangarealerne, uhensigtsmæssige rutiner omkring opsamling eller fodring, der er årsagen. Eller noget helt fjerde. Men data om køernes tidsforbrug er første trin i problemløsningen, var budskabet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.