Høstbarometer: Gode udbytter i majs, men Nordjylland skuffer
Et lille ophold i regnmængderne, som ellers har været hverdagskost de seneste uger, fik høstmaskinerne igang igen.

Årets majshøst nærmer sig sin afslutning. Det er absolut på falderebet. Hans Erik Larsen, planteavlskonsulent hos Centrovice, beretter, at majsen nu er helt afmodnet.

"De uhøstede majsmarker er stadig rigtig bløde, og en stor del af de nyhøstede marker ser frygtelige ud med dybe spor og uhøstede pletter af majs", siger Hans Erik Larsen.

I Sydjylland kæmper landmændene stadig med at få de resterende 10 pct. af majsen hjem fra markerne.

"Når forholdene i marken tillader færdsel, skal det vurderes, hvorvidt det kan gå til helsæd, kolbe- eller kernemajs eller eventuelt leveres til et biogasanlæg", siger Hans Kristian Skovrup, planteavlskonsulent hos SLF.

Kvalitet ikke på niveau med år 2018

"Vi har fået en del majsanalyser i hus, og kvaliteten er ganske fin. Dog ikke helt på højde med sidste års høje kvalitet", fortæller Gitte Rasmussen, planteavlskonsulent hos VKST.

Hun tilføjer, at stivelsesniveauet ligger på de ønskede 32-35 pct., og proteinniveauet på er på over 7,5 pct. hos flere landmænd.

I de tidligt høstede marker har kolberne dog ikke været helt færdigudviklede, og her ligger stivelsesniveauet under 30 pct.

NDF-fordøjeligheden er også tilfredsstillende. Det er dog især på dette parameter, at majshøsten år 2018 toppede endnu mere.

Udbyttemæssigt ligger dette års majshøst dog en del bedre i forhold til sidste år.

Faktaboks

Høstoverblik:

  • Under 10 pct. af majshøsten mangler at komme i hus. 
  • Udbytterne er gennemsnitligt fire pct. over normalen.
  • Sydjylland har store udfordringer med at få bjærget de sidste majs.

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.