Der er ikke sket den helt store udvikling i majshøsten fra sidste uge, hvor 72 pct. af majsen var høstet på landsplan.
Nu er 83 pct. af majsen høstet, og flere steder i landet meldes der om en majshøst, der stort set er gået i stå.
Vejrforholdene har været en udfordring i flere uger, og mange marker er helt umulige at færdes i med maskinerne.
Som det eneste sted i Danmark kan Nordsjælland bryste sig med at være færdig med årets majshøst. I dette område er mængden af majsmarker heller ikke særlig stor, hvorimod Sydjylland og Vestjylland har den største andel af landets majsmarker. I disse områder står mere end 10 pct. af majsen stadig uhøstet på markerne.
Majshelsæd er i fare
Tørstofprocenten i majsen på de uhøstede marker stiger for hver dag. Niveauet af tørstof kan derfor overgå de ønskede 30-34 pct. til majshelsæd.
Planteavlskonsulent Hans Kristian Skovrup fra SLF forklarer, at den stigende tørstofprocent i majsen kan betyde, at nogle landmænd bliver nødt til at bjærge majsen som kerne- eller kolbemajs.
Den sønderjyske planteavlskonsulent pointerer, at det er vigtigt at tage en foderrådgiver med på råd, da kerne- og kolbemajs blandt andet indeholder et andet niveau af stivelse end majshelsæd.
God kvalitet i Vestjylland
Bent Skallebæk fra Sagro beretter om kvaliteten af de tidligere høstede majsmarker i Vestjylland.
»Kvalitetsmålingerne siger 1,15-1,17 kg tørstof pr. foderenhed og 30-32 pct. stivelse. Ensilagen er god, men dog ikke af fremragende kvalitet«, fortæller han.
Relaterede artikler
Kommentarer