Han fik styr på landmændenes kærlighed - nu foderlageret

Manden bag Farmerdating lancerer ny app til mobilen. Målet er at give landmænd og foderproducenter overblik over kornlagre og foderbeholdning.

Når landmænd i fremtiden skal holde styr på deres kornlagre, vil det være uden små sedler i traktoren, glemte læs og store hjemmelavede regneark på computeren. 

IT-iværksætter Ivan Baadsgaard - der er kendt for at have lanceret farmerdating.dk - har udviklet et nyt computersystem, GrainIT, der holder styr på lagerbeholdningen.

"Andre virksomheder har styresystemer til håndteringen af den her slags data, men for landmænd er det mere diffust – de har ikke noget, der binder det hele sammen. Derfor har det været rigtig sjovt at lave det her, fordi alle kan få gavn af det, både landmænd og leverandører," siger Ivan Baadsgaard.

Styringssystemet kommer til at fungere både som app og som en integreret del af eksisterende ’farm management’-programmer. Det fungerer over internettet, så det kræver ikke installation på computere. Med hjælp af GPS vil systemet kunne registrere mængde, kvalitet, oprindelse og lagerplacering.

Det skal være billigt

Grainit er nemt at bruge, og det bliver også billigt, forklarer Ivan Baadsgaard.

Programmet købes som en abonnement, der koster fra 12 euro, svarende til 90 kr, pr. måned og opefter, afhængigt af hvor store dele af programmet, den enkelte vil bruge. 

Programmet kan give store besparelser længere ude i kæden hos leverandørerne, mener Ivan Baadsgaard. 

"Foderfabrikkerne vil kunne forudse, hvor meget de får brug for, og hvor det skal køres hen. Det kan give store besparelser i forhold til logistik," forklarer han. 

Hvis en landmand har brug for foder til smågrise og slagtegrise, ville to lastvogne normalt levere. I fremtiden håber Ivan Baadsgaard på, at der kan ske en fabriksoptimering, så leveringerne kombineres. 

Amerikanske tilstande

GrainIT lanceres i Danmark 1. juli, så det kan benyttes under høsten allerede i år. Håbet er, at programmet også vil blive lanceret på det amerikanske marked. 

"De amerikanske foderfabrikker har en lastbil, der kører mellem landbrugene med halvtomme laster. For dem er det flere 100.000 dollars, de vil kunne spare - det er noget, foderstofbranchen synes er spændende," siger Ivan Baadsgaard, der har præsenteret GrainIT i det amerikanske hjemsted for it-iværksættere Silicon Valley i foråret 2016.

Helt økologisk

Programmet vil også kunne minimere omkostninger ved produktion af økologisk korn og foder. Softwaren kan spore kornet og genkende et læs gennem kæden mellem producent, leverandør og aftager. 

"Man vil kunne se, hvor kornet kommer fra, hvor det er høstet, hvor det er lagret, og hvortil det bliver solgt videre," siger Ivan Baadsgaard. 

"Kommer der noget i det enkelte batch, der ikke er økologisk, så er det dyrt at trække det tilbage. Det her fungerer omvendt, her vil man kunne vise præcis, hvor tingene kommer fra," siger han. 

Sporingen er allerede testet på årets græshøst. Ind til videre har virksomheden haft fokus på at systematisere lagre med løst indhold, men programmet kan både måle på enheder og kilo. 

"Havde man juletræer eller grus, vil det også kunne bruges," siger Ivan Baadsgaard. 

Bladr i billederne øverst i artiklen for at se brugerfladen på mobiltelefonen.
 

Faktaboks

Fakta

  • Programmet lanceres 1. juli
  • Kan købes på grainit.net
  • Farmtech Software er stiftet af Ivan Baadsgaard sammen med investorer fra ind- og udland.
  • Ivan har i mange år arbejdet med data-tunge løsninger til landbrugets følgeindustri i Nord og Østeuropa og er derfor en erfaren herre i forbindelse med Big Data i landbruget.

 

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.