Har du grovfoder nok?- sådan skal du prioritere

Hold øje med dine grovfoderbeholdninger. Lav jævnligt nogle tjek på, om forbruget er som forventet.

Af Hans Lund, konsulent, ØkologiRådgivning Danmark

Vinteren er ikke kommet til Danmark endnu, men der bruges flittig løs af grovfoderlagrene.

Der har på en del økologiske malkekvægbedrifter været en meget høj foderoptagelse. Ensilage af god kvalitet har køerne kunne æde store mængder af.

I begyndelsen af vinteren holdt energiudnyttelsen desværre ikke helt, som mange havde forventet. Men nu ser det ud til at ydelsen mange steder er ved at komme op på et niveau, hvor energiudnyttelsen ser fornuftig ud.

Men hold øje med grovfoderbeholdninger. Lav jævnligt nogle tjek på, om forbruget er som forventet.

Prioriter først:

  • Goldkøer (den vigtigste gruppe)
  • Malkekøer
  • Kælvekvier
  • Kvier under 12 mdr.
  • Kvier over 12 mdr.

Skal du bruge mere grovfoder end forventet?

Bruges der mere end forventet og mere end der er til rådighed, er der flere håndtag at trække i.

Omfordel grovfoder, så det bedste prioriteres til den gruppe, der har mest behov for det. Suppler med halm.

En anden mulighed er at købe grovfoder. I modsætning til forrige vinter, så er der økologisk grovfoder til salg. Der er mange, der har fået opbygget nogle gode beholdninger i 2019, som gerne vil sælge noget af det overskydende grovfoder.

En tredje mulighed er at købe korn. Er du økolog, kan du eventuelt købe omlægningskorn til rimelige priser. Der er tilsyneladende økologisk korn nok på markedet. Korn og halm, kan erstatte, noget af det manglende ensilage.

Er du økolog, skal du være opmærksom på grovfoderprocenten. Jo før, du kan planlægge justeringer i grovfodertildelingen, jo mindre kommer det til at ”gøre ondt”.

Lav også løbende foderkontroller for at følge energiudnyttelsen. Lav de nødvendige justeringer og forbedringer, til gavn for din økonomi og klimaet.

Emneord PLUS

Kommentarer

Sponsoreret indhold

Sponsoreret indhold er artikler produceret af den annoncør, der er angivet i toppen af artiklen. Sponsoreret indhold er betalt af den angivne annoncør og er derfor ikke redaktionelt indhold. Hos LandbrugsAvisen følger vi de gældende retningslinjer for sponsoreret indhold fra Danske Medier, markedsføringsloven og presseetiske regler.